Cannes 2013: Jodorowskydag in de Quinzaine des Réalisateurs

Dé cultfilmregisseur Alejandro Jodorowsky (El Topo 1970 en The Holy Mountain 1973) verrast na drieëntwintig jaar filmstilte met zijn wervelende, autobiografische film La Danza de la Realidad (foto) in de Quinzaine des Réalisateurs.

La Danza de la Realidad is een autobiografisch werk over Jodorowsky’s herinneringen aan zijn kindertijd en jeugd in zijn vaderland Chili. Het gezin Jodorowsky is van joodse origine. Jaime (Brontis Jodorowsky) en Sara ( Pamela Flores) zijn de ouders van Alejandrito. Samen wonen ze in Tocopilla en de film is hun verhaal waarbij hun huishouden binnenstebuiten gekeerd wordt. We mogen meekijken in de ziel van de Jodorowsky's en hun intiemste geheimen delen. De volwassen Alejandro Jodorowsky speelt hier zichzelf en komt de jonge Alejandro steunen. Hij fluistert de jongen moed en vertrouwen in om het leven te leven zoals het zich aandient.
Na de première van zijn film nam de 84-jarige kunstenaar - regisseur ons nog eens mee in zijn wereld. Dit keer als verteller. “Dit was de aller, aller, aller eerste keer dat de film publiek getoond werd en ik ben ontzettend blij met de reacties die ik hoorde tijdens de vertoning”. Jodorowsky is een rasecht verteller; hij is een kanon dat passie afvuurt: alles is aanwezig, hij maakt niet, hij ontvangt en visualiseert wat hij ziet.

Jodorowsky's briljante en sappige vertelkunst werd diezelfde avond nogmaals verzilverd in de documentaire van Frank Pavish, Jodorowsky’s Dune. Dune, geschreven door Frank Herbert en het best verkochte science fiction boek ter wereld, is ondertussen ook bekend geworden als het script dat nooit verfilmd werd. Althans niet door de meester himself.

Frank Pavish documentaire is een ontzettend boeiend en origineel relaas over het ontstaan van het script voor de film Dune zoals Jodorowsky het voor ogen had, samen met o.m. Moebius (Jean Giraud) die het wel 30 à 40 cm dikke script tekende. Jodorowsky vertelt aanstekelijk, in het Spaans en het Jodorowsky-Engels. Het zijn allemaal uitbundig wilde verhalen over zijn zoektocht naar de 'spirituele soldaten' om zijn Dune te visualiseren. Hij wist grote artiesten, muzikanten, cineasten te overtuigen om mee te werken, waaronder Pink Floyd, Magma, Mick Jagger, Giger, Dali en Orson Welles. Dali met geld; Welles met eten!

Zelden werd er zoveel gelachen en geapplaudisseerd tijdens een documentaire, met als hoogtepunt de ontwapenende en doodeerlijke reactie van Jodorowsky op wat hij dan uiteindelijk vond van de Dune-verfilming door David Lynch: "Ik was dolgelukkig dat het barslecht was."

Morgen worden de Quinzaine-prijzen uitgereikt. Voor ons mag Jodorowsky winnen. Of het Belgische Henri, een bijzonder tedere film van actrice Yolande Moreau. Over beiden meer in ons zomernummer!

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE & ELENI PASCHALIDIS
 
onomatopee