Cannes 2013: Michael Kohlhaas en La Vénus à la fourrure (Venus in Fur)

Michael Kohlhaas van Arnaud des Pallieres. In 1969 reeds verfilmde Volker Schlondorff deze Michael Kohlhaas en laste hij nieuwsberichten in over de studentenopstand van mei ’68. Het verhaal van de rebelse 16de eeuwse paardenhandelaar uit de novelle van Heinrich von Kleist staat immers als symbool voor elke revolte tegen onrecht. Arnaud des Pallieres situeert in zijn versie het verhaal in Franse Cevennen en de Deen Mads Mikkelsen vertolkt de charismatische rebel: Mad Mads In De Cevennen. Verder nog met de Duitser Bruno Ganz als de gouverneur en de Fransman Denis Lavant als de gereformeerde theoloog. Luther?

Venus in Fur (foto) van Roman Polanski. Polanski’s vorige film was een adaptatie van Yasmina Reza’s zwartgallige komedie Carnage met slechts vier acteurs: John C. Reilly, Jodie Foster, Kate Winslet en Christoph Waltz. Venus in Fur gaat nog een stap verder en houdt nog enkel twee acteurs over op een toneelrepetitie: Polanski’s echtgenote, Emmanuelle Seigner (Vanda) en Mathieu Amalric (Thomas), Polanski’s lookalike. Venus in Fur is een adaptatie van de gelijknamige komedie over seks en macht van schrijver David Ives, die zelf zijn toneelstuk baseerde op de Oostenrijkse novelle Venus im Pelz (1870) van Leopold von Sacher-Masoch, de schrijver die zijn naam gaf aan de term masochisme.

“Eigenlijk is het gewoon SM porno,” besluit actrice Vanda terwijl regisseur Thomas er vast van overtuigd is dat Venus in Fur de beste love story is uit de wereldliteratuur. In ieder geval staat Polanski’s festivalafsluiter garant voor een bijzonder geestige, wervelende sekskomedie die ook nog wezenlijke dingen weet te vertellen over het onderwerp. Net als Abdellatif Kechiche's lesbische love story La Vie D'Adèle Chapitres 1 et 2 en François Ozons mysterieus adolescentenportret Jeune et Jolie. Waarover meer in ons zomernummer!

Ondertussen is het hier gokken op palmzondag. Iedereen, maar dan ook iedereen, gokt op de Gouden Palm voor hoger vernoemde lesbische love story van Abdellatif Kechiche. En als het die niet wordt dan ongetwijfeld The Past van Asghar Farhadi.

Beste mannelijke rol: Michael Douglas in Behind the Candelabra van Steven Soderbergh of Bruce Dern in Nebraska van Alexander Payne.

Beste vrouwelijke rol: Emmanuelle Seigner in Venus in Fur van Roman Polanski.

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee