Cannes 2013: Only God Forgives van Nicolas Winding Refn

Na het succes van Drive zijn de Deense regisseur Nicolas Winding Refn en acteur Ryan Gosling weer verenigd in een ultra-gewelddadige film over wraak en vergelding. Met dialogen die op de achterkant van een lucifersdoosje zouden kunnen geschreven worden, is deze bizarre overgeësthetiseerde duik in de onderwereld van Bangkok een stijloefening van jewelste.

Ten koste van de inhoud en de karaktertekening natuurlijk! Oordeel nu zelf: Julian (Ryan Gosling) baat een Thaise boxclub uit en is drugsdealer. Zijn broer Billy (Tom Burke) verkracht en doodt een jonge prostituee. Politiechef - rechter – zwaardvechter -karaokezanger Chang (Vithaya Pansringarm) sluit Billy op in dezelfde kamer als de vader van het vermoorde meisje. Uiteraard met als gevolg dat Billy ook vermoord wordt en diens moeder Crystal (Kristin Scott Thomas) haar andere zoon Julian verplicht wraak te nemen.

Met dit minimalistische verhaaltje en een pak afgehouwen handen, opengereten buiken en doorstoken kelen moeten we het stellen. Tenzij je de Freudiaanse toer op wil. Kristin Scott Thomas is dan de bitchmoeder. Elle Driver van de Deadly Viper Assassination Squad uit Kill Bill lijkt wel een braaf schoolmeisje in vergelijking met deze antimoeder die haar zoon Julian, hou u vast, penisnijd verwijt en openlijk ontmant. Ze wordt door Julian dan ook oedipaal 'doorboord'. Wreed? Niet wreder dan wanneer Chang als een soort acupuncturist met metalen sticks een barkeeper doorspiest.

Op de eindgeneriek wordt eerst en vooral Alejandro Jodorowsky bedankt. Jodorowsky is de paus van de undergroundfilm en heeft na 23 jaar een nieuwe film: La Danse de la Réalité, volgens Refn de beste ooit gemaakt. In de nieuwe documentaire Jodorowsky's Dune van Frank Pavich toont Nicolas Winding Refn zich als Jodorowsky’s loyale leerling. Misschien wordt deze Deen ook nog ooit de nachtmerrie van Hollywood.

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE