Cannes 2013: Shield of Straw | Tip Top | Les Salauds

Voor een biljoen yen wil een mens wel veel doen, maar schrijven dat Shield of Straw (foto) uit de officiële selectie, Tip Top uit de Quinzaine des Réalisateurs en Les Salauds uit Un Certain Regard goede films zijn, dat is wat te veel gevraagd.

Shield of Straw van Takashi Miike (Officiële selectie)

"Een biljoen yen voor diegene die verkrachter-moordenaar- psychopaat Kunihide Kyomaru (Tatsuya Fujiwara) neerschiet!" Dat is wat de terminaal zieke multi-miljonair Ninagawa (Tsutomu Yamazaki) belooft om de moord op zijn zevenjarig kleinkind te wreken. Vanaf dat moment is het jachtseizoen open en is de kindermoordenaar loslopend wild. Alleen politie-luitenant Kazuki Mekari (Takao Osawa) blijkt over voldoende eer te beschikken om niet voor het geld te bezwijken. De film vertelt ons dan verder dat zowat iedereen een poging doet om de beloning op te strijken, via methodes variërend van dodelijke injecties tot ramtrucks vol dynamiet en belegerde Shinkansen kogeltreinen.
Deze ietwat naïeve en inspiratieloze politiethriller, gebaseerd op een roman van Kazuhiro Kiuchi, doet weinig met zijn nochtans interessant 48 Hours timelock in deze Japanse versie van 3:10 to Yuma.

Jammer ook dat de psychopaat wat te veel lijkt op de totaal gewetenloze en daarom oninteressante Kim De Gelder. Hij heeft slechts een ‘moment de gloire’: wanneer hij zich verontschuldigt omdat hij niet nog meer moorden gepleegd heeft. En zelfs dat is gepikt uit Shakespeares Titus Andronicus wanneer de aartsslechterik Aaron voor zijn terechtstelling zegt :"I have done a thousand dreadful things, As willingly as one would kill a fly, And nothing grieves me heartily indeed, But that I cannot do ten thousand more."

Tip Top van Serge Bozon (Quinzaine des Réalisateurs)

Serge Bozon is regisseur, filmcriticus, danser, acteur en filosoof maar van fijnzinnige komedies heeft hij weinig benul. De sado-masochistische Isabelle Huppert en de voyeuristische Sandrine Kiberlain spelen politie-inspecteurs in een soort kolderbrigade. Met als running gag: Isabelle Huppert die bloeddruppels van haar neus opvangt.

Les Salauds van Claire Denis (Un Certain Regard)

Leek bijzonder interessant deze thriller met Vincent Lindon en Chiara Mastroianni, maar helaas, de plot was zo verwarrend en de pornoscènes ( met maiskolven ) zo pervers dat verveling troef was. En daar konden de aanwezige VIPs als Jane Campion , Kylie Minogue, Leos Carax, Costa-Gavras en Catherine Deneuve weinig aan veranderen.

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee