Cannes 2017: eerste selecties 70ste editie

Stilaan krijgt de feestelijke 70ste editie van het filmfestival van Cannes vorm. Vandaag maakten algemeen bestuurder Thierry Frémaux en voorzitter Pierre Lescure de grote lijnen van de hoofdcompetitie en Un Certain Regard bekend.

Op de affiche prijkt dan wel een dansende Claudia Cardinale, en Monica Bellucci zal als ceremoniemeester optreden, voorlopig lijken er weinig Italiaanse films uitgenodigd op het filmfeest in Zuid-Frankrijk. En ook voor Belgische filmmakers is de oogst zeer mager. Het festival verwelkomt wel terugkerende vaandeldragers zoals Naomi Kawase, Todd Haynes, Lynne Ramsay, Yorgos Lanthimos, Sofia Coppola, François Ozon, Andrej Zvjagintsev en Michael Haneke. Kan die laatste zich als enige onderscheiden van het gezelschap filmmakers dat tweemaal een Gouden Palm won (naast Haneke: Bille August, Francis Ford Coppola, Luc en Jean-Pierre Dardenne, Shohei Imamura, Emir Kusturica, Ken Loach en Alf Sjöberg)?

Na George Miller (Mad Max) vorig jaar staat de jury van de hoofdcompetitie dit jaar opnieuw onder leiding van een cineast die uitgesproken voor- en tegenstanders heeft: Pedro Almodóvar. In 1999 won de Spanjaard de Prijs voor Beste Regie met Todo sobre mi madre. Ook zijn films Volver, Los abrazos rotos, La piel que habito en Julieta maakten deel uit van de hoofdcompetitie, terwijl La mala educación het festival opende in 2004.

Officiële competitie

Na de openingsfilm buiten competitie LES FANTÔMES D’ISMAËL van Arnaud Desplechin maken de volgende films kans om Gouden Palmwinnaar I, Daniel Blake (Ken Loach) op te volgen:

- AUS DEM NICHTS (Fatih Akin)

- THE MEYEROWITZ STORIES (Noah Baumbach)

- OKJA (Bong Joon-Ho)

- 120 BATTEMENTS PAR MINUTE (Robin Campillo)

- THE BEGUILED (Sofia Coppola)

- RODIN (Jacques Doillon)

- HAPPY END (Michael Haneke)

- WONDERSTRUCK (Todd Haynes)

- LE REDOUTABLE (Michel Hazanavicius)

- GEU-HU/THE DAY AFTER (Hong Sangsoo)

- HIKARI/RADIANCE (Naomi Kawase)

- THE KILLING OF A SACRED DEER (Yorgos Lanthimos)

- A GENTLE CREATURE (Sergei Loznitsa)

- JUPITER’S MOON (Kornél Mundruczó)

- L’AMANT DOUBLE (François Ozon)

- YOU WERE NEVER REALLY HERE (Lynne Ramsay)

- GOOD TIME (Benny & Josh Safdie)

- NELYUBOV/LOVELESS (Andrej Zvjagintsev)

In een jaar zonder film van de broers Dardenne, Joachim Lafosse of Jaco Van Dormael kleurt Cannes (voorlopig?) weinig Belgisch. Voor Franstalige Belgen is dat uitzonderlijk, voor de Vlaamse film … een gewoonte. Geen plaatsje dus in de Officiële Competitie voor Le fidèle, de nieuwste van Michael R. Roskam, met in de hoofdrollen Matthias Schoenaerts en Canneswinnares Adèle Exarchopoulos (La vie d'Adèle). Laura Verlinden zal wel haar opwachting maken op de Croisette door haar rol naast Isabelle Huppert en Jean-Louis Trintignant in Hanekes HAPPY END. Dardennegetrouwe Jéremie Renier heeft dan weer een rol te pakken in L’AMANT DOUBLE van Ozon, kind aan huis in Cannes.

Wel raakte bekend dat de veelgelaagde korte animatie CAMOUFLAGE van Imge Özbilge – onlangs nog winnaar op het festival Ciné Public in Antwerpen – en kortfilm PAUL EST LÀ van Valentina Maurel geselecteerd zijn voor het Cinéfondationprogramma, gewijd aan studentenfilms. Juryvoorzitter van deze competitie is de Roemeense cineast en Gouden Palmwinnaar Cristian Mungiu (Bacalaureat).

Un Certain Regard

Acteur-filmmaker Mathieu Amalric (La Chambre bleue) tekent present in twee openingsfilms, als acteur in LES FANTÔMES D’ISMAËL en als filmmaker in BARBARA. Vervolgens gaat Un Certain Regard op zoek naar filmische parels in:

- LA NOVIA DEL DESIERTO/THE DESERT BRIDE (Cecilia Atan & Valeria Pivato)

- TESNOTA/CLOSENESS (Kantemir Balagov)

- AALA KAF IFRIT/BEAUTY AND THE DOGS (Kaouther Ben Hania)

- L’ATELIER (Laurent Cantet)

- FORTUNATA/LUCKY (Sergio Castellitto)

- LAS HIJAS DE ABRIL/APRIL’S DAUGHTER (Michel Franco)

- WESTERN (Valeska Grisebach)

- POSOKI/DIRECTIONS (Stephan Komandarev)

- OUT (Gyorgy Kristof)

- SANPO SURU SHINRYAKUSHA/BEFORE WE VANISH (Kiyoshi Kurosawa)

- EN ATTENDANT LES HIRONDELLES/THE NATURE OF TIME (Karim Moussaoui)

- LERD/DREGS (Mohammad Rasoulof)

- JEUNE FEMME (Léonor Serraille)

- WIND RIVER (Taylor Sheridan)

- APRÈS LA GUERRE (Annarita Zambrano)

Naast die nu al bekendgemaakte films is het uitkijken naar nieuw werk van onder anderen Canneshabitué Takashi Miike (MUGEN NON JŪNIN/BLADE OF THE IMMORTAL), Agnès Varda (VISAGES, VILLAGES), Claude Lanzmann (NAPALM) en de overleden Abbas Kiarostami (24 FRAMES). Ook opvallend is de selectie van twee afleveringen uit het lang verwachte nieuwe seizoen van de ooit baanbrekende televisieserie TWIN PEAKS (David Lynch) en het tweede seizoen van TOP OF THE LAKE (Jane Campion, Gerard Lee en Garth Davis). Opent Cannes de deur voor televisieseries?

Binnenkort wordt het programma verder aangevuld, met ook nog de selecties van de Quinzaine des réalisateurs en de Semaine de la critique.

Beeld: officiële affiche Cannes 2017, ontworpen door het bureau Bronx uit Parijs

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee