Cannes 2018: Diamantino wint Semaine de la Critique

“Le cœur a ses raisons, que la raison ne connaît point”, fluistert het hoofdpersonage, een dwaze voetbalster, van DIAMANTINO. Hetzelfde zou je kunnen zeggen over de redenen waarom de jury onder leiding van de Noorse cineast Joachim Trier deze exuberante voetbalsatire heeft bekroond.

Op de vraag van een journalist hoe hij het allemaal klaarspeelde om in zijn leven zoveel te realiseren, antwoordde Winston Churchill: “No sports.” "Sport veredelt ... hoegenaamd niet", was ook de stelling van regisseur Bennett Miller, die op het festival van Cannes in 2014 de Prijs voor Beste Regisseur won met Foxcatcher, een film gebaseerd op de echte moord die miljonair-sportcoach John du Pont pleegde op worstelaar Dave Schultz, broer van de Olympische worstelkampioen Mark Schultz. Eindelijk een film die ons ongezouten de waarheid vertelt over nobele sporten. De atleten kunnen het nog zo goed menen, het circus errond is ronduit weerzinwekkend. Foxcatcher is de absolute antipode van de typische sportfilm waarin kampioenen gekweekt worden die op het einde steevast met de zegekrans paraderen en vertelt ons dat in een gezond sportlichaam weleens een erg ongezonde geest kan zitten!

Wat Bennett Millers film in Cannes 2014 deed voor de worstelsport, doet DIAMANTINO voor voetbal, maar dan op een totaal irrationele, knotsgekke manier. DIAMANTINO is een Frans-Braziliaans-Portugese debuutfilm die veel tegelijkertijd is: sciencefiction, liefdesverhaal, satire en tragikomedie over de naïeve, breinloze voetbalster Diamantino, vertolkt door Cristiano Ronaldo-kloon Carloto Cotta, bekend van onder meer Miguel Gomes’ Tabu. Voor de vertoning waarschuwde het jonge, Portugees-Amerikaanse regisseursduo Gabriel Abrantes en Daniel Schmidt voor de nefaste gevolgen die hun film kon hebben op je kijk op voetbal.

In hun bizarre, moeilijk na te vertellen satire wordt superster Carloto Cotta volledig gedomineerd door zijn vileine tweelingzusters, zo weggelopen uit Assepoester. Wanneer Carloto een jonge vluchteling uit Mozambique adopteert, die later een meisje blijkt te zijn, schreeuwen zijn zussen het uit: “Iedereen gooit vluchtelingen buiten en jij brengt er eentje binnen!” Zal de gekke wetenschapper die met Carloto’s hersenen experimenteert erin slagen de voetbalster te klonen om zo het Portugese team opnieuw sterk te maken? Of moeten we ons meer concentreren op de gigantische Pekinese puppy’s?

BEELD: DIAMANTINO

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE