Cannes 2018: Palmkandidaten bekendgemaakt

Cannes rolt de rode loper uit voor de Zwitsers-Franse rebel Jean-Luc Godard, die precies vijftig jaar geleden mee aan de gordijnen ging hangen om het festival te stoppen in het tumult van Mei 68. Een beeld uit zijn 'Pierrot le fou' met een kussende Jean-Paul Belmondo en Anna Karina siert de affiche van deze editie, nog maar twee jaar nadat zijn 'Le mépris' het festivalbeeld leverde. Bovendien is Godards nieuwste film LE LIVRE D'IMAGE geselecteerd voor de hoofdcompetitie.

Na opener EVERYBODY KNOWS van Asghar Farhadi, die in Cannes enkele jaren geleden hoge ogen gooide met The Salesman, krijgt een jury onder leiding van Cate Blanchett onder meer nieuwe films van Stéphane Brizé, Jia Zhang-Ke, Matteo Garrone en Hirokazu Kore-Eda voorgeschoteld. Dit viertal dong drie jaar geleden ook al in elkaars gezelschap naar een Gouden Palm. Ze krijgen ietwat verrassend concurrentie van Spike Lee, die met BLACKKKLANSMAN een film over de Ku Klux Klan komt voorstellen. Het festival heeft ook twee makers uitgenodigd die van hun vrijheid zijn beroofd in hun thuisland. Thierry Frémaux en Pierre Lescure lieten op de persconferentie weten via diplomatische weg de Iraniër Jafar Panahi vanuit Teheran naar Cannes te kunnen laten reizen. Of de Rus Kirill Serebrennikov (The Student), die momenteel een dubieus toegekende straf uitzit voor fraude, naar Zuid-Frankrijk zal kunnen overkomen is zeer de vraag.

Enkele opvallende namen ontbreken (voorlopig?) op het appel: Terry Gilliam moet een gerechtelijke uitspraak in juni afwachten voor hij zijn al heel lang verwachte The Man Who Killed Don Quixote kan tonen. Wordt 2018 het jaar waarin Lars von Trier terugkeert, nadat hij zeven jaar geleden met pek en veren werd besmeurd als reactie op een helemaal fout gelopen uitspraak over nazi's? Zijn The House That Jack Built zit (nog) niet in competitie, maar zou de komende dagen of weken nog toegevoegd kunnen worden, zoals Gouden Palmwinnaar The Square vorig jaar. Andere mogelijke late toevoegingen zijn bijvoorbeeld The Wild Pear Tree van Nuri Bilge Ceylan, Peterloo van Mike Leigh, Sunset van László Nemes en Jacques Audiards Engelstalige western The Sisters Brothers (met John C. Reilly, Joaquin Phoenix en Jake Gyllenhaal), zijn opvolger van Cannestriomf Dheepan in 2015. Audiard zou zich met Garrone, Brizé, Jia Zhang-Ke en Kore-Eda in ieder geval in bekend gezelschap bevinden.

Films in competitie:

ASAKO I & II van Ryusuke Hamaguchi
ASH IS PUREST WHITE van Jia Zhang-Ke
BLACKKKLANSMAN van Spike Lee
BURNING van Lee-Chang Dong
CAPERNAUM van Nadine Labaki
COLD WAR van Pawel Pawlikowski
DOGMAN van Matteo Garrone
EN GUERRE van Stephane Brizé
LES FILLES DU SOLEIL van Eva Husson
LAZZARO FELICE van Alice Rohrwacher
LE LIVRE D’IMAGE van Jean-Luc Godard
LETO van Kirill Serebrennikov
SHOPLIFTERS van Hirokazu Kore-Eda
PLAIRE, AIMER ET COURIR VITE van Christophe Honoré
THREE FACES van Jafar Panahi
UNDER THE SILVER LAKE van David Robert Mitchell
YOMEDDINE van A.B Shawky

BEELD: affiche Cannes 2018 door Philippe Savoir (Filifox)
 

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee