Cannes 2020: de selectie

Enkele uren nadat de Belgische bioscopen een perspectief op heropening kregen, maakte het Festival van Cannes de films bekend die zijn 73ste editie zouden hebben gesierd. Met het ‘Cannes 2020’-label op zak zijn ze later dit jaar, begin volgend jaar te zien op andere festivals en in bioscopen.

Na schoorvoetend uitstel en uiteindelijk afstel van het grootste festival ter wereld presenteerden voorzitter Pierre Lescure en directeur Thierry Frémaux gisteren 56 films die vorige maand aan de Croisette in première zouden zijn gegaan. Die selectie gebeurde uit het grootste aantal ingezonden films – 2067 – in de geschiedenis van het festival. Ter vergelijking: dat cijfer gaat voor het eerst over de tweeduizend, met de voorgaande jaren 1845 (in 2019), 1916 (in 2018) en 1885 (in 2017) inzendingen. De lijst maakt geen onderscheid tussen de verschillende secties. Films die in de Officiële Competitie hadden meegedongen om Parasite op te volgen als Gouden Palmwinnaar staan er naast titels uit Un Certain Regard, Out of Competition, Special Screenings en Midnight Screenings.

“We zullen allemaal het Canneseffect missen”, laat Frémaux weten. “Een enkele vertoning in het Palais des Festivals brengt heel wat teweeg: een toejuiching, een reputatie, een storm en soms een orkaan.” Na een onverwachte hapering zullen de films beginnen aan hun bioscoop- en festivalparcours, gesteund door het ‘Cannes 2020’-label. Alle opgesomde films zetten hun leven verder zodra bioscopen en festivals weer mogen. In Frankrijk openen de bioscopen vanaf 22 juni, in België is dat 1 juli. Van sommige producenten en regisseurs was al geweten dat ze hun wereldpremière en release liever met een jaar uitstellen. Zo zal Paul Verhoevens Benedetta, met in de hoofdrol de Belgisch-Franse Virginie Efira als 17de-eeuwse non met religieuze en erotische visioenen, in de lente van 2021 in de Franse bioscopen te zien zijn, na een (verwachte) passage op de volgende editie van Cannes.

Ook namen als Apichatpong Weerasethakul en Leos Carax zouden wellicht de selectie hebben gesierd, maar ontbreken nu in de lijst. Hun films mikken op andere festivals en/of op een latere release zoals Benedetta. Een verwachte naam die wél in de selectie staat, en wiens film dus nog dit najaar te zien zal zijn, is Wes Anderson. Zijn THE FRENCH DISPATCH, die zich afspeelt in Frankrijk, zal als kandidaat-openingsfilm wel niet toevallig bovenaan op de lijst staan, in de afdeling ‘getrouwen’ (cineasten met minstens een eerdere selectie). Onder deze recidivisten bevinden zich ook François Ozon, Kôji Fukada, Sang-ho Yeon (met zijn sequel op Train to Busan), de Belg Lucas Belvaux en Steve McQueen, met maar liefst twee films.

Met het oog op de rol van Cannes om films een duwtje te geven in hun bioscoopbestaan, heeft het festival een bovengemiddeld aantal Franse films geselecteerd. Doorgaans halen volgens Frémaux tien à vijftien Franse films de selectie, dit jaar zijn dat er negentien. Negen daarvan zijn terug te vinden onder de noemer ‘eerste films’. De omnibusfilm SEPTET: THE STORY OF HONG KONG krijgt een categorie alleen voor zichzelf en onder de vlag ‘animatiefilms’ valt naast Pixarfilm SOUL de nieuwe Ghibliproductie EARWIG AND THE WITCH (Gorô Miyazaki, zoon van Hayao) op. Deze jeugdboekadaptatie, gebaseerd op een roman van Howl’s Moving Castle-auteur Diana Wynne Jones, is Ghibli’s eerste volledig met computer geanimeerde film.

Hieronder lees je de volledige Cannes 2020-selectie, in de onderverdeling van het festival. De films zelf zijn nog te ontdekken. Waar mogelijk vullen we de Belgische distributeur aan.

De getrouwen

THE FRENCH DISPATCH, Wes Anderson
SUMMER 85, François Ozon (Belgische distributie door September Film)
TRUE MOTHERS, Naomi Kawase (Belgische distributie door Cinéart)
LOVERS ROCK, Steve McQueen
MANGROVE, Steve McQueen
ANOTHER ROUND, Thomas Vinterberg (Belgische distributie door September Film)
DNA, Maïwenn
LAST WORDS, Jonathan Nossiter
HEAVEN: TO THE LAND OF HAPPINESS, Im Sang-Soo
FORGOTTEN WE’LL BE, Fernando Trueba
PENINSULA, Sang-ho Yeon
IN THE DUSK, Sharunas Bartas
DES HOMMES, Lucas Belvaux (Belgische distributie door Cinéart)
THE REAL THING, Kôji Fukada
PASSION SIMPLE, Danielle Arbid
A GOOD MAN, Marie Castille Mention-Schaar
THE THINGS YOU SAY, THE THINGS YOU DO, Emmanuel Mouret
SOUAD, Ayten Amin
LIMBO, Ben Sharrock
ROUGE, Farid Bentoumi (Belgische distributie door Cinéart)
SWEAT, Magnus Von Horn
TEDDY, Ludovic & Zoran Boukherma
FEBRUARY, Kamen Kalev
AMMONITE, Francis Lee
A NIGHT DOCTOR, Elie Wajeman
ENFANT TERRIBLE, Oskar Roehler
NADIA, BUTTERFLY, Pascal Plante
HERE WE ARE, Nir Bergman

Een omnibusfilm

SEPTET: THE STORY OF HONG KONG, Ann Hui, Johnnie To, Tsui Hark, Sammo Hung, Yuen Woo-Ping & Patrick Tam

Eerste films

FALLING, Viggo Mortensen
PLEASURE, Ninja Thyberg
SLALOM, Charlène Favier
MEMORY HOUSE, Joao Paulo Miranda Maria
BROKEN KEYS, Jimmy Keyrouz
IBRAHIM, Samir Guesmi
BEGINNING, Déa Kulumbegashvili
GAGARINE, Fanny Liatard & Jérémy Trouilh
16 SPRING, Suzanne Lindon
VAURIEN, Peter Dourountzis
GARÇON CHIFFON, Nicolas Maury
SI LE VENT TOMBE, Nora Martirosyan
JOHN AND THE HOLE, Pascual Sisto
INTO THE WIND, Shujun Wei
THE DEATH OF CINEMA AND MY FATHER TOO, Dani Rosenberg

Drie documentaires

ON THE ROUTE FOR THE BILLION, Dieudo Hamadi
THE TRUFFLE HUNTERS, Michael Dweck & Gregory Kershaw
9 DAYS AT RAQQA, Xavier de Lauzanne

Vijf komedies

ANTOINETTE DANS LES CÉVÈNNES, Caroline Vignal (Belgische distributie door Cinéart)
LES DEUX ALFRED, Bruno Podalydès
UN TRIOMPHE, Emmanuel Courcol
THE ORIGIN OF THE WORLD, Laurent Lafitte
LE DISCOURS, Laurent Tirard (Belgische distributie door Cinéart)

Vier animatiefilms

EARWIG AND THE WITCH, Gorô Miyazaki
FLEE, Jonas Poher Rasmussen
JOSEP, Aurel
SOUL, Pete Docter (Belgische distributie door Disney)

Beeld: The French Dispatch

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee