Cannes, eindelijk van start

Met THE GREAT GATSBY (foto) in 3D begint woensdag de 66ste editie van het Filmfestival van Cannes, zeg maar de jaarlijkse hoogmis van de betere film. En nog altijd veruit de nummer één wat de hiërarchie van de filmfestivals betreft. Zondagavond 26 mei wordt het palmares bekendgemaakt en wordt de prestigieuze Gouden Palm uitgereikt. THE GREAT GATSBY is de zoveelste verfilming van de gelijknamige roman van de bekende schrijver F. Scott Fitzgerald. De hoofdrol is voor Leonardo DiCaprio die al eens samenwerkte met de flamboyante Australische filmer Baz Lurhmann in diens sprankelende Shakespeare-adaptatie 'Romeo + Juliet'. Het is trouwens al de tweede keer dat Luhrmann het Filmfestival van Cannes mag openen. In 2001 was zijn musical 'Moulin Rouge' met Nicole Kidman de openingsfilm.

In THE GREAT GATSBY speelt DiCaprio de genaamde Jay Gatsby die als veteraan van de Eerste Wereldoorlog zijn rijkelijk maar eenzaam leventje aan de Amerikaanse Oostkust opfleurt dankzij allerlei quasi decadente feestjes. Daisy, zijn grote liefde, gespeeld door de Britse actrice Carey Mulligan is tijdens de oorlog echter met iemand anders in de huwelijksboot gestapt. Eerder al werd wed de roman verfilmd, onder meer in 1949 en in 1974, wat al te literair (wat de adaptatie van 1949 betreft) en nogal braafjes (cfr. De van '74 daterende variante), respectievelijk door de filmmakers Elliott Nugent en Jack Clayton (die zich trouwens zou baseren op een scenario van niemand minder dan Francis Ford Coppola) en met respectievelijk Alan Ladd en Robert Redford in de hoofdrol. Een eerste bewerking dateert zelfs van 1926.

Wat de Belgische vertegenwoordiging dit jaar betreft zijn het vooral de acteurs die de eer moeten hoog houden. Ook al is dan de korte film MONT BLANC van Gilles Coulier niet kansloos voor de Gouden Palm van de beste korte film. Zelfs in deze road movie wordt de show gestolen door acteur Wim 'Offline' Willaert in de rol van de volwassen zoon die zijn doodzieke vader met wie hij een wat moeizame relatie heeft, vergezelt op zijn laatste reis allicht: naar de Mont Blanc.

Behalve John Leysen in JEUNE ET JOLIE van François Ozon zijn dat ook nog Jan Bijvoet, Jeroen Perceval, Gene Bervoets en Tom Dewispelaere, allemaal te zien in de Nederlandse film in competitie BORGMAN van Alex van Warmerdam. Zoals vorig jaar is Matthias Schoenaerts van de partij, deze keer in de Amerikaanse film BLOOD TIES van Guillaume Canet.

Ook de slotfilm van de Quinzaine des Réalisateurs is Belgisch gekleurd: HENRI, het regiedebuut van de doorgewinterde actriceYolande Moreau, met een flinke financiële inbreng vanuit Vlaanderen dankzij Prime Time van Nino Lombardo. Alle films met Belgen werden naar het einde toe van het filmfestival geprogrammeerd.

En op de Marché, de bijzonder drukke filmmarkt in Cannes is het onder meer uitkijken naar AFTERMAN 3 van Rob ‘nestor’ Van Eyck (40 jaar geleden was hij voor het eerst in Cannes met zijn langspeelfilmdebuut 'Ontbijt voor twee'), een van de cowboys van de Vlaamse film die (moeten) filmen zonder subsidiegeld van de overheid. Il faut le faire!

Geschreven door FREDDY SARTOR