Cannes Filmfestival 2012: Een stand van zaken

Alweer voor de 65ste keer houdt dit jaar in de Zuid-Franse badstad Cannes één van de meest prestigieuze filmfestivals ter wereld halt. Het festival vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 27 mei. De films die vertoond zullen worden zijn nog niet bekend. De selecties zijn momenteel volop aan de gang. Ook enkele Belgische films zijn ingezonden. In de loop van de maand april volgt dan de persconferentie waarop de selectie bekendgemaakt wordt.

Wel al bekend is de openingsfilm, de tragikomedie MOONRISE KINGDOM van de Amerikaanse cineast Wes Anderson (THE ROYAL TENENBAUMS, FANTASTIC MR FOX). De film speelt zich af in de jaren '60. Een jong koppeltje loopt van huis weg en een zoektocht onder leiding van de lokale sheriff wordt aangevangen. Jared Gilman en Kara Hayward vertolken het koppel, en worden daarbij geruggensteund door een ensemblecast met onder andere Bruce Willis, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton en Edward Norton.

De juryvoorzitter dit jaar is de Italiaanse regisseur/acteur/scenarioschrijver Nanni Moretti. In 2001 won hij zelf nog de Gouden Palm op Cannes met LA STANZA DEL FIGLIO. Vorig jaar zakte hij af naar de Croisette om HABEMUS PAPAM voor te stellen. Moretti volgt Robert De Niro op als juryvoorzitter. Vorig jaar ging de prestigieuze Gouden Palm naar THE TREE OF LIFE van Terrence Malick.

Op de officiële poster van het festival (foto) prijkt niemand minder dan Marilyn Monroe. De actrice is dit jaar alweer 50 jaar dood en krijgt een gepast eerbetoon.

Geschreven door NIELS LAVEREN
 
onomatopee