Cannes: geen Vlamingen en te weinig vrouwen

Wat prestigieuze filmprijzen betreft moeten wij Vlamingen het doen met twee toppers: een Oscar voor Nicole Van Goethems korte animatiefilm Een Griekse tragedie uit 1985 en een Gouden Palm voor Harpya van Raoul Servais (foto) ... in 1979! En verder, verleden jaar nog, staande ovaties voor Vlamingen in Colombiaanse en Franse films in nevencompetities: Jan Bijvoet als hoofdrol in El abrazo de la serpiente van regisseur Ciro Guerra en Matthias Schoenaerts als militair met een posttraumatisch stresssyndroom in Maryland van de Franse cineaste Alice Winocour. In 2013 dezelfde Jan Bijvoet als Camiel Borgman uit de titel van Alex van Warmerdams film in competitie met liefst drie andere Vlaamse hoofdacteurs: Tom Dewispelaere, Jeroen Perceval en Gene Bervoets.

En dit jaar? Nougatbollen! Maar de Vlaming treurt niet want als Belg wordt zijn tricolore eer verdedigd door L'ÉCONOMIE DU COUPLE van Joachim Lafosse met Bérénice Bejo en Cédric Kahn op de Quinzaine des Réalisateurs, de belangrijkste nevensectie van het filmfestival. Op woensdag 18 mei draait dan eindelijk LA FILLE INCONNUE van de Dardennes. Sedert de broertjes twee keer de Gouden Palm wonnen, zijn er geen ‘petits belges’ meer in Cannes. The Guinness Book of World Records ligt open om ons Belgen te vereeuwigen met drie Gouden Palmen.

Vrouwelijke cineasten? Nog steeds ondervertegenwoordigd in een filmwereld gedomineerd door mannelijke cineasten? We gaan even tellen. Cannes 2012: weer die nougatbollen. Het 68ste Filmfestival van Cannes opende vorig jaar met La tête haute van Emmanuelle Berco en had nog twee Franse films in competitie: het zestiende-eeuws incestdrama Marguerite et Julien van Valérie Donzelli en Mon Roi, geregisseerd door Maïwenn. Een Franse aangelegenheid dus!

De 69ste editie heeft vooruitgang geboekt: de Franse Nicole Garcia met MAL DE PIERRES heeft het gezelschap gekregen van haar Engelse en Duitse collega: AMERICAN HONEY van Andrea Arnold en TONI ERDMANN van de Duitse Maren Ade, die morgen reeds geprogrammeerd staat.

Nog te weinig? Dan zoeken we maar troost met Adele Haenel, Kristen Stewart, Edie Yvonne, Soko, Adriana Ugarte, Sasha Lane en natuurlijk Isabelle Huppert op de rode loper.

Foto: een still uit Harpya van Raoul Servais (België, 1979)

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee