Cannes: Loving van Jeff Nichols

In 2012 deed Mud van Jeff Nichols al tevergeefs mee voor de Palme d'Or. Belangrijke rollen waren voor Matthew McConaughey en Michael Shannon. Shannon zou je de fetisjacteur van de regisseur uit Arkansas kunnen noemen. Hij speelt mee in al Nichols’ films: Shotgun Stories (2007), Take Shelter (2011) en Midnight Special (2016),  een Amerikaanse sciencefiction (met ook Joel Edgerton en Kirsten Dunst) die in februari in première ging op de Berlinale maar in België nog niet te zien was.

In  Nichols' vijfde film speelt Michael Shannon de rol van LIFE-fotograaf Grey Villet , die anno 1958 een reportage maakt over het echtpaar Loving dat door hun interraciale huwelijk de racistische segregatiewetten van Virginia geschonden heeft. 'The Crime of Being Married', zo heet het artikel in LIFE en het gaat over het feit dat de blanke metser Richard Loving het lef had om de Afro-Amerikaanse Mildred eeuwige trouw te zweren.

De eerste helft van de film weet je zelfs niet waarom het koppel zo achterdochtig is en in constante angst leeft. Tot duidelijk wordt dat die hypocriete Amerikaanse maatschappij van amper een halve eeuw geleden ultra racistisch was. De burgerrechtenbeweging wil het koppel helpen het flagrante onrecht te bestrijden. Met betogingen, protestmarsen en bikkelhard geweld bekend uit films als Mississippi Burning of het recente Selma? Integendeel: LOVING houdt het subtiel, zonder keet en uiterst eenvoudig. De zwijgzame Richard Loving wil gewoon met rust gelaten worden en met zijn vrouw een zorgeloos leven leiden. Een ware ode aan het huwelijk en mijlenver verwijderd van wat Adriaan Roland Holst, “Prins der Nederlandse Dichters”, schreef eind jaren vijftig: “Het geeft te denken, dat huwelijk alleen rijmt op gruwelijk en afschuwelijk.”

Joel Edgerton en Ruth Negga spelen het koppel met een ontroerende eenvoud. “Such stuff as dreams are made of”, zou de bard het noemen. Dromen en Oscars! Of dat ook zo is voor een Gouden Palm?

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee