Cannes: Mal de Pierres van Nicole Garcia

Op zondag zag ik de derde en laatste film van een vrouwelijke cineaste in de officiële competitie. Na carrièrevrouw Ines (Sandra Huller) in de Duitse komedie TONI ERDMANN van Maren Ade en de jonge tijdschriftenverkoopster Star (Sasha Lane) in AMERICAN HONEY van de Engelse Andrea Arnold zien we nu de neurotisch passionele Gabrielle (Marion Cotillard) in MAL DE PIERRES van de Franse Nicole Garcia. Drie vrouwenportretten in evenveel vrouwenfilms, daaronder te verstaan films gericht op het verbeteren van de maatschappelijke en culturele positie van de vrouw, gemaakt door vrouwen en met emancipatie als thema.

MAL DE PIERRES is de beste illustratie van die definitie. In de jaren 50 werd een vrouw als Gabrielle, die haar seksuele verlangens confronterend tentoonspreidt, beschouwd als geestesziek. We zagen al in A Dangerous Method (2011) hoe Carl Jung in de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog de seksuele verlangens van Sabina Spielrein met billenklets behandelde. In MAL DE PIERRES, een metaforische titel die verwijst naar Gabrielles nierziekte, is een waterstraalkuur de oplossing of … een huwelijk. Dat is de keuze die Gabrielles familie haar laat. Nadat ze is afgewezen door haar leraar, kiest ze ervoor te huwen met een gedegen Spaanse gastarbeider (Alex Brendemühl) die het Francoregime ontvlucht is. Met de seksuele revolutie nog lang niet in zicht blijft ze de goegemeente uitdagen, waarna ze in een sanatorium belandt. Daar beleeft ze een amour fou met een gewonde militair (Louis Garel) die meevocht in Indochina en daarbij een gedreven pianist is, met een grote passie voor Tsjaikovski.

Op het eerste gezicht lijkt Nicole Garcia’s melodrama op een Courths-Mahleradaptatie, dan weer op een update van Madame Bovary. In feite gaat het hier om de verfilming van de naoorlogse roman Mal di Pietre van de Sardinische Milena Agus. Deze romantische karakterstudie van een rebelse vrouw, volledig in flashback verteld, komt na 116 minuten dan uiteindelijk tot een weinig feministische conclusie: oost west, thuis best, bij manlief.

Mal de Pierres wordt door Lumière in België uitgebracht in oktober.

Geschreven door KAREL DEBURCHGRAVE
 
onomatopee