Cartoon’s viert 40 jaar met feestmaand

Een verjaardag van een arthouse heeft iets bijzonders, want elke arthouse kent wel een bewogen geschiedenis, zo ook Cartoon’s, gelegen tussen de Scheldekaaien en het stadhuis in Antwerpen. Op het programma staan onder meer een kortfilmavond, een selectie klassiekers gekozen door de overleden medeoprichter Eric Kloeck en de nieuwe restauratie van Tom Barmans ‘Any Way the Wind Blows’.

De stadsbioscoop opende in 1978 met twee zaaltjes, waar later nog een derde bij kwam. Cartoon’s bood Antwerpse filmliefhebbers een alternatief voor het dominante Rex-concern van baron Georges Heylen en toen die grootspeler in 1993 failliet ging, beleefde Cartoon’s even hoogdagen. Maar het leven in de arthouse bleef er een van ups en downs. De huidige eigenaar Lumière, de distributeur-producent-uitbater die ook een bioscoop in Brugge en (binnenkort) in Mechelen heeft, nam de zalen over van exploitant-distributeur ABC toen die failliet ging.

Eric Kloeck, medeoprichter en tot 1998 eigenaar van Cartoon’s, maakte het turbulente bestaan van op de eerste rij mee. Hij bleef er nog enkele jaren programmator nadat de bioscoop aan de Kaasstraat werd overgenomen door Kladaradatsch. Veertig jaar na haar oprichting zet de bioscoop in haar feestmaand september de eind vorig jaar overleden Kloeck (zie hier) in de bloemetjes met enkele films die volgens hem “het gelaat en de uitstraling van Cartoon’s kleurden”, deel van een programma dat Kloeck samenstelde toen Cartoon’s in 2014 heropende. Naast onder meer Eraserhead, A Clockwork Orange en C’est arrivé près de chez vous toont Cartoon’s op 21/9 in première Tom Barmans door CINEMATEK gerestaureerde debuut Any Way the Wind Blows (2003). De jonge Barman werkte in Cartoon’s als projectionist en organiseerde er optredens. In zijn poëtische stadsportret gaf hij Kloeck een rolletje.

Op het verjaardagsprogramma staat ook de kortfilmavond ‘Herzien kort’ op 14 september, waarop aanstormende en meer gevestigde kortfilmmakers met elkaar in gesprek gaan. De geselecteerde jongelingen Dimitri Sterkens (On attend, 2017), Elke Vanoost (Croisé, 2017) en Daan Janssens (Dubito, 2018) presenteren hun werk naast dat van meer ervaren regisseurs. Sahim Omar Kalifa brengt zijn Bad Hunter (2013) mee en Kevin Meul toont Het bijzondere leven van Rocky de Vlaeminck (2010). Beide filmmakers zullen in gesprek gaan met de nieuwe lichting. Van Bülent Öztürk is het prachtige Houses with Small Windows (2013) te zien, en hij zal via een videoboodschap een bijdrage leveren aan het debat over het kortfilmklimaat in Vlaanderen.

Als slot van de feestmaand zal ‘Cartoon’s Innovation Lab’ op 29 september een hele dag lang de toekomst van de bioscoopervaring onder de loep nemen. Meer informatie over het programma in de jarige Cartoon’s vind je hier.

BEELD: Any Way the Wind Blows

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee