Chantal Akerman, Gene Bervoets & Tom Dewispelaere in competitie in Locarno

RICKI AND THE FLASH (foto), de nieuwe film van Oscarwinnaar Jonathan 'Stop Making Sense' Demme, met in de hoofdrollen Meryl Streep en Kevin Kline opent op 5 augustus de 68ste editie van het Filmfestival van Locarno. Slotfilm op 15 augustus is de Braziliaanse prent HELIOPOLIS van Sérgio Machado. De derde editie al onder leiding van artistiek directeur Carlo Chatrian brengt opnieuw een hoop wereldpremières, waarvan 9 op de Piazza Grande en maar liefst 15 van de 19 films in competitie.

De 19 films van de Concorso Internazionale – afkomstig uit maar liefst 17 landen – zijn traditioneel zowel qua stijl, inhoud als vorm zeer divers, gaande van documentaires, via zeer persoonlijke en eigenzinnige films tot meer klassieke fictiefilms en – één van de stokpaardjes van Chatrian – films die verschillende genres combineren. Jonge filmregisseurs staan geprogrammeerd naast in het festivalcircuit meer gevestigde waarden zoals Otar Iosseliani, Athina Rachel Tsangari, Hong Sangso en Andrzej Zulawski. Ook ons land en onze noorderburen zijn vertegenwoordigd. Chantal Akerman is present met NO HOME MOVIE, een documentaire over haar overleden moeder. Het oeuvre van Akerman wordt in de sectie Histoire(s) du cinéma belicht in het door Marianne Lambert gemaakte essayistisch portret I DON’T BELONG ANYWHERE, een filmische reis door het werk van de ‘nomadische’ Belgische filmmaakster Akerman. Onze noorderbuur Alex 'Borgman' van Warmerdam is in competitie met SCHNEIDER VS. BAX, een zwarte komedie annex thriller met naast de filmregisseur zelf onze landgenoten Gene Bervoets en Tom Dewispelaere in de hoofdrollen.

Chatrian omschrijft zijn festival graag als een plaats waar heden, toekomst en verleden elkaar ontmoeten en dat probeert hij ook dit jaar opnieuw waar te maken. Het meer experimentele werk krijgt een plaatsje in Signs of Life, terwijl het verleden in Histoire(s) du cinéma aan bod komt. Zo is de jaarlijkse retrospectieve dit jaar gewijd aan Sam Peckinpah en worden heel wat grote namen uit de recente filmgeschiedenis met een prijs en een korte retrospectieve geëerd. Zo zullen onder andere de Franse actrice Bulle Ogier, acteurs Edward Norton en Andy Garcia en de filmregisseurs Marlen Khutsev, Michael Cimino en Marco Bellocchio hun opwachting maken aan de boorden van het Lago Maggiore. Enkele van hen zullen ook – zoals de traditie dat vereist – met het publiek in gesprek gaan.

Geschreven door ERWIN LORMANS