Christoph Girardet wint MuVi Award Oberhausen

Op het 63ste kortfilmfestival van Oberhausen werd voor de 19e keer de MuVi Award – de prijs voor de beste muziekclip – uitgereikt. Die ging naar Christophe Girardet voor de clip van SECOND CHANCE MAN, een nummer van Tindersticks. In de clip staat een man – vragend om een nieuwe kans – aan de rand van de afgrond. Tegelijkertijd geeft Girardet – zijn werk kenmerkt zich door een veelvoudig gebruik van found footage - archiefmateriaal ‘a second chance’. De filmmaker gaat zo met de eer en 2000 euro lopen.

DJ Hell ontving de twee prijs voor zijn samenwerking met Tom of Finland (artwork) en Xaver Xylophon (animatie en montage) voor de expliciet homo-erotische clip van zijn eigen nummer I WANT U. De Duitse artiest postte zelf een ongecensureerde versie op Vimeo.

Voorts ging de publieksprijs – mensen konden online stemmen, bekijk hier de andere kansmakers – naar Mariola Brillowska voor ICH BIN HIER, een samenwerking tussen Danny Schulz, Caroline Gempeler en Damian Müller.  In ICH BIN HIER ontdekken een aantal mensen met een beperking de magie van muziek door zelf een nummer te schrijven.

Zeljko Vidovic ontving een speciale vermelding voor de experimentele clip - mensenhoofden zweven tusse Facebooksmileys - van FEEL NOTHING / 15 – 15, een nummer van Dean Blunt en Inga Copeland.

Onder meer de Gentse producer Steffie Van Cauter mocht zich buigen over twaalf geselecteerde videoclips. Daarnaast zaten ook Daniel Kothenschulte, een Duitse filmcriticus, en Ananda Pellerin, programmadirecteur van het Britse videokanaal Nowness, in de jury.

Meer info over de winnaars en de juryverslagen vind je hier.

Beeld: Still uit SECOND CHANCE MAN van Christophe Girardet

Geschreven door JOCHEN DE SMET