CineMÁS verrijkt Gent en Kortrijk met Spaanstalige films

Het wereldfilmfestival MOOOV is nog maar net achter de rug of daar is al een andere eyeopener: CineMAS in Gent (cinema Sphinx) en Kortrijk (Buda) dat focust op de Spaanstalige film. En dat is behalve films uit Spanje ook films uit een groot gedeelte van Zuid-Amerika. Een cinema die jammer genoeg niet zo vaak (meer) de Belgische bioscopen haalt.

Voor de vijfde jaargang van het festival is gekozen voor LA ISLA MINIMA zowel in Gent als in Kortrijk in avant-première. De film, onlangs op het BIFFF in Brussel nog werd gelauwerd als beste thriller van het festival en eerder al in Spanje bedolven onder zomaar eventjes tien Goya’s, de Spaanse Oscars, vertelt van een moord op twee tienermeisjes. Vooral de omgeving en de periode waarin het verhaal zich afspeelt, weten te charmeren. Ook 10.000 KM is op beide programma’s terug te vinden. Daarin staat centraal hoe moeilijk het wel niet is om een langeafstandsrelatie te onderhouden. In het schrijnende LA JAULA DE ORO vertrekken drie vrienden uit het thuisland Guatemala in de hoop de VS te bereiken om in Los Angeles de American Dream na te jagen maar onderweg zijn er ontelbare obstakels te overwinnen...

Het programma bevat vooral films van Mexicaanse en Argentijnse bodem, op dit ogenblik samen met Chili, de belangrijkste filmlanden van Zuid-Amerika (al zullen ze dat in Brazilië niet graag horen). Een van die films is REFUGIADO (foto) van de Argentijn Diego Lerman, waarin een moeder en haar zoontje de benen neemt voor haar man met al te losse handen. Met Geert Van Rampelberg prijkt er zowaar ook een Belg in het lijstje van acteurs in een Spaanstalige film. Hij speelt de hoofdrol in LA TIERRA ROJA. Hij werkt in een uithoek van Argentinië voor een multinational die exotische bomen neerhaalt om er goedkopere te planten met het oog op de productie van papier. Een probleem: ze gebruiken daarbij insecticiden die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Het volk pikt dat niet langer en komt in opstand. Naar zijn gewoonte doet ook de vrouw van cineast Diego Martínez Vignatti, Eugenia Ramírez, mee. Zij leidt het protest tegen de multinational én is tevens de vriendin van onze Belg...

VOORTS kan je terecht voor de absurde DOS DISPAROS (alleen in Gent te zien) waar een ondoordachte zelfmoordpoging de relaties tussen de familie en vrienden onder druk zet. Kortrijk sluit af met DOLARES DE ARENA (met Geraldine Chaplin in een hoofdrol), Gent met het drama EL INCENDIO. In DOLARES DE ARENA maken we kennis met Anne die een relatie heeft met Noelí. Een wat moeilijke situatie want Anne is verliefd, maar weet dat Noelí hun relatie veeleer ziet als een betaalde romance... En in EL INCENDIO merken we dat de liefde tussen een man en een vrouw in een appartement niet is wat het op het eerste gezicht lijkt.

Sphinx Cinema in Gent en Kunstencentrum BUDA in Kortrijk slaan de handen in elkaar voor het cineMÁS. Geïnteresseerden in Spaanse en Latijns-Amerikaanse cinema moeten zeker hun gading kunnen vinden in het programma. Vorhen is het Fetgivbal een unieke gelegenheid. Tal van films wordt voor het eerst geprogrammeerd in België (voofraleer ze in de bioscoop terecht komen) of worden zelfs maar één keer vertoond.

Het festival vindt plaats tot en met 12 mei. Voor meer info zie www.sphinx-cinema.be

Geschreven door ELODIE GILLEBERT