Cinema De Keizer opnieuw open

Cinema De Keizer, veruit de oudste dorpscinema in Vlaanderen, is het voorbije weekend opnieuw voor het publiek open gegaan. Toen Agnes Debaillie, de flamboyante eigenares en exploitante half mei overleed, werd er even gevreesd voor een definitieve sluiting. Maar in de gemeente Lichtervelde werd onder impuls van mevrouw de burgemeester gezocht naar mogelijkheden om de bioscoopzaal te redden. De procedure om de bioscoop te laten klasseren als erfgoed werd ingezet en wordt allicht in de loop van 2013 afgerond om dan door de bevoegde minister Bourgeois definitief te worden geklasseerd. Intussen werd het gebouw zelf van de erfgenamen overgekocht, en werd een vzw opgericht die vervolgens de zaal zal uitbaten. En zoals in de tijd van Agnes zullen ook nu vooral familiefilms aan bod komen.

De bioscoop, vrijwel intact gebleven sinds de jaren '20 van de vorige eeuw, werd de voorbije week plechtig heropent met alles erop en eraan: veel schoon volk, een receptie, vele camera's... En met in avant-première Brasserie Romantiek van de als bioscoopfilmer debuterende Joël Vanhoebrouck, vertegenwoordigd ook door de coming star Anemone Valcke en acteur Axel Daeseleire. En dat alles aan elkaar gebabbeld door Jan Verheyen die het had over een trend in Vlaanderen. Want na Aalter, Ninove en Bree heeft nu dus ook Lichtervelde zijn cinema terug.

De zaal werd gedigitaliseerd en bijgevolg speelt de kleine dorpsbioscoop mee met de grote premières. Momenteel zijn in Cinema De Keizer Brasserie Romantiek, The Hobbit en de nieuwste Disney film Wreck-it Ralph te zien.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee