Cinema Novo focust op India

Geen resem Bollywoodfilms op de 29ste editie van het Cinema Novo Festival in Brugge; al legt het evenement wel de nadruk op India, de grootste leverancier van film ter wereld, maar doet dat met de hedendaagse onafhankelijke cinema. In totaal zijn er 72 films te bekijken op het festival , die allemaal in het teken staan van Azië, Zuid-Amerika of Afrika. Sommige daarvan zijn op z’n minst indrukwekkend, de Oscargenomineerden MONSIEUR LAZHAR van Philippe Falardeau en FOOTNOTE (foto) van Joseph Cedar zijn nog maar het topje van de ijsberg.

Er spelen 15 Indiase films, waaronder enkele waarvan de regisseur zijn film zelf komt voorstellen. Negen internationale films zijn in competitie en kunnen de twee juryprijzen, de Camera Novo prijs voor de Belgische distributeur en de jongerenprijs Amakourou wegkapen. Het algemene programma bevat 25 films en de Vivo reeks, films uit het buitenland die in België geen distributeur vinden, bestaat uit nogmaals 21 films. De peter van het festival, filmjournalist Roel Van Bambost, kiest vervolgens drie films en dan mag je het internationaal cultfilmaanbod ook niet vergeten.

Als dat nog niet genoeg zou zijn, zijn er nog talrijke randactiviteiten zoals een tentoonstelling over India in samenwerking met het cultuurcentrum Brugge die aanvullend is op het filmaanbod. Er wordt aandacht besteed aan internationale vrouwendag met allerlei workshops en Indiase concerten vinden plaats in de lokale jeugdclub. Een hele dag zal ook nog eens gewijd worden aan landbouw en ontwikkeling met het drama BITTER SEEDS van regisseur Micha X Peled, die zijn film komt voorstellen en achteraf in debat zal gaan met professor Marc Van Montagu over genetische manipulatie.

Het is de laatste editie van Cinema Novo, vanaf volgend jaar werken ze samen met Open doek Turnhout. Vanaf 8 tot 18 maart heeft Cinema Novo plaats in cinema Lumière en Liberty in Brugge

Voor meer informatie, surf naar http://www.cinemanovo.be/nl/

Geschreven door LAURA CAERS
 
onomatopee