Cinema Novo loopt naar zijn einde

De laatste editie waarbij het wereldfilmfestival van Brugge, Cinema Novo, nog zelfstandig opereerde, loopt op zijn eind. Zondagavond worden de winnaars bekend gemaakt. De spannende Thaise thriller HEADSHOT (foto) is overigens nog altijd onze favoriet.

LUCKY mag dan een leuke naam zijn, voor de tienjarige Zuid-Afrikaanse weesjongen is het leven lang geen pretje. Avie Luthra’s gelauwerde kortfilm groeide inmiddels uit tot een langspeelfilm waarin de hebberigheid en het egoïsme van de volwassenen in schril contrast staan met de onschuld van de tiener. Samen met zijn buurvrouw gaat de knaap op zoek naar zijn vader die misschien toch nog in leven is.

Terwijl de vader, met risico voor het eigen even, de landbouwhervormingen van de jaren ’40 van de vorige eeuw tegen de zin van de Mexicaanse grootgrondbezitters poogt door te drukken, geniet de zoon van elf van een kommerloos bestaan bij zijn tante. In BURROS (Ezels) zet Odin Salazar de jeugdige fantasie tegenover de gewelddadigheid van de volwassenen, een tegenstelling, goed voor een brok imposante cinema vol mystieke poëzie.

Francisco Cruz mag dan intussen al een gezegende leeftijd hebben bereikt, toch is de autist de kindertijd nooit ontgroeid. Dat zint zijn broer noch zijn zus. Allebei zijn ze hem liever kwijt dan rijk in ENTRE LA NOCHE Y EL DIA.Wanneer de vernederde man er vandoor gaat en in de problemen komt is er de barmharitge samaritaan, in casu een hulpvaardige, arme Mexciaanse boer, die de ongelukkige niet alleen onderdak geeft maar hem ook laat genieten van het mooie in de natuur. Of zoals filmregiseur Bernardo Arellano in de festivalcatalogus van Cinema Novo met zoveel woorden zegt: “Elk heeft nood aan vrijheid en liefde”.

Volgend jaar verhuist het festival Cinema Novo op de kalender naar de maand april.

http://www.cinemanovo.be/nl/

Geschreven door ZENO CORNELIS
 
onomatopee