Cinema Novo zet wereldfilm op de kaart

Met de Oscargenomineerde MONSIEUR LAZHAR van Philippe Falardeau, over een Algerijnse man die als vervanger komt lesgeven aan een klas getraumatiseerde kinderen, start donderdag Cinema Novo in Brugge. De film won al talrijke publieksprijzen en zal na de opening nog drie keer te zien zijn op het festival. MONSIEUR LAZHAR is trouwens niet de enige Oscarnominatie, ook het Israëlische FOOTNOTE (foto) van Joseph Cedar, over de relatie tussen een Joodse vader en zoon die de Talmoed bestuderen, zal te zien zijn op het tiendaagse evenement.

In de competitie zit onder meer BAIKONUR, een melancholische komedie over een jongen die astronaut wil worden, in een regie van de Duitse cineast Veit Kelmer die zijn film zelf zal komen voorstellen. Het Argentijnse drama THE CAT VANISHES van Caros Sorin, over een vrouw waarvaan haar man mentaal ziek is, is ook één van de negen films in competitie.

Er spelen nog een tal van films die we alleen maar sterk kunnen aanraden. Onder meer het indrukwekkende ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA van Nuri Bilge Ceylan, het prachtige liefdessprookje MEDIANERAS van Gustavo Taretto en LAS ACACIAS van Pablo Giorgelli die in Cannes vorig jaar de Camera d’Or heeft gewonnen. Nog zeer de moeite zijn FIREWORK WEDNESDAYS, van cineast Asghar Farhadi die de Oscar voor beste buitenlandse film binnenhaalde met A separation, UDAAN van Vikramaditya Motwane, HANEZU van de ongelooflijk sterke Japanse cineast Naomi Kawase, GOODBYE van Mohamed Rasoulof, LOS MARZIANO van Ana Katz en LE CHAT DU RABBIN van Joann Sfar en Antoine Delesvaux. Ook niet te vergeten zijn THE SILVER CLIFF van Karim Aïnouz, CIRCUMSTANCE van Maryam Keshavarz, ET MAINENANT ON VA OU? van Nadina Labaki, het Afrikaanse SKOONHEID van Oliver Hermanus, TATSUMI van Eric Khoo, WHEN PIGS HAVE WINGS van cineast Sylvain Estibal,enz…

Cinema Novo focust dit jaar op India met een 15tal Indiase films en Indische themadagen. Onder meer de documentaire ARRANGED HAPPINESS van Daniel Creutz speelt tijdens het festival en de cineast komt voor de film spreken over gearrangeerde huwelijken in India.

Ons land is ook goed vertegenwoordigd op het internationale evenement. Cineast Thierry Michel stelt zijn documentaire L’AFFAIRE CHEBEYA : UN CRIME D’ETAT voor, over de moord op de Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya. Voort is er nog Het befaamde BLUE BIRD van Gust van den Berghe, EMPIRE OF DUST van Bram van Paesschen en de Belgische producties MAN WITHOUT A CELLPHONE van Sami Zoabi en VIVA RIVA van Djo tunda wa munga.

Cinema Novo, van 8 tot 18 maart in cinema Lumière of Liberty in hartje Brugge. Voor het volledige programma, surf je naar http://www.cinemanovo.be/nl/

Geschreven door LAURA CAERS