Classics Restored pakt uit met grote gast

Naast het Antwerpse Zomerfilmcollege en filmkritiekworkshops, organiseert de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur Cinea ook het Classics Restored Filmfestival. Van 6 tot 8 maart vormen KASKcinema in Gent en BUDA in Kortrijk het walhalla voor liefhebbers van filmgeschiedenis en gerestaureerde klassiekers.

Classics Restored opent met de prangende vraag naar de rol van digitalisering in het vertonen van cinematografisch erfgoed. Eregast en filmspecialist Guy Borlée zal mee zoeken naar een antwoord tijdens een panelgesprek op vrijdagavond 6 maart. De Brusselaar is coördinator van het belangrijkste festival voor filmrestauraties ter wereld: Il Cinema Ritrovato in Bologna. Later op vrijdagavond staat een film naar Borlées keuze op het programma: LA RAGAZZA IN VETRINA van Luciano Emmer, een film over Italiaanse mijnwerkers in Charleroi.

Zaterdagvoormiddag zal Borlée onthullen hoe een filmrestauratieproces in zijn werk gaat aan de hand van enkele stille kortfilms die recent gerestaureerd werden door Cinemateca di Bologna. Naast Guy Borlée zijn er nog zeven filmdocenten van uiteenlopende scholen te gast op Classics Restored. Zij zullen bij elk van de vertoningen een inleiding verzorgen.

Bij KASKcinema staan er op zaterdag 7 maart vier films op het programma: de beroemde spionagethriller NOTORIOUS van Alfred Hitchcock, metIngrid Bergman en Cary Grant, Carl Theodor Dreyers belangrijkste en succesvolste film ORDET, dat zich afspeelt in een religieuze boerengemeenschap. het controversiële CRASH van David Cronenberg en EASTERN CONDORS, een komische gevechtsfilm van de Hongkongse Sammo Hung.

Zondag 8 maart start met een familie-activiteit. Begeleid door muziek voorzien door het School of Arts Conservatorium, projecteert Classics Restored drie van Charlie Chaplins kortfilms met het personage ‘The Tramp – voor wie wil met ontbijt vooraf. Later op de dag kan je nog restauraties bewonderen van WAY OF A GAUCHO van Jacques Tourneur (regisseur van Cat People en I Walked with a Zombie) en LOS OLVIDADOS van Luis Buñuel, een film die balanceert op de grens tussen sociaal realisme en surrealisme. Het festival sluit af met THE ASCENT van Larisa Shepitko en GOLDEN EIGHTIES, een muzikaal drama van de Brusselse Chantal Akerman. Het zondagprogramma is ook te bekijken in kunstencentrum BUDA in Kortrijk.

Losse tickets voor de films zijn te verkrijgen via KASKcinema en BUDA. Indien je het volledige festival wil bijwonen, kan je hier een festivalpas aanschaffen voor slechts 35 euro (reductietarief voor studenten: 20 euro). Voor wie niet in Gent of Kortrijk geraakt, niet getreurd. Ook in Antwerpen (De Cinema) en Brussel (RITCS) zijn films uit het programma te zien op 7, 8, 10 en 11 maart.

Beeld boven: campagnebeeld met Les olvidados

Lees het interview met Guy Borlée in Filmmagie 702, te bestellen met een mail naar info@filmmagie.be

Geschreven door KATRIJN BEKERS
 
onomatopee