Cold War en Girl winnen European Film Awards

Precies dertig jaar nadat de European Film Academy tijdens haar eerste gala de prijs voor Beste Europese Film toekende aan 'A Short Film About Killing' (1988) van Krzysztof Kieślowski, is opnieuw een Poolse film de grote winnaar.

Cold War van Paweł Pawlikowski wint naast Beste Film ook Beste Regisseur, Beste Scenarist, Beste Actrice (Joanna Kulig) en Beste Montage (Jarosław Kamiński). Daarmee is het bij uitstek Europese verhaal over een liefde die pendelt tussen Oost en West tijdens de Koude Oorlog veruit de meest bekroonde film op de Europese filmprijzen. Een voorbode voor de Oscars binnenkort? Daar neemt Cold War het in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film op tegen Burning, Capharnaum, The Guilty, Roma, Shoplifters en de in de komende maanden ook bij ons te bekijken Ayka, Birds of Passage en Werk ohne Autor.

Lukas Dhont had gehoopt daar met Girl tussen te staan, maar hij greep enigszins verrassend naast een shortlistnominatie. Lieten de Academyleden zich leiden door de protesten van enkele Amerikaanse transactivisten? Of waren zij meer gecharmeerd door Dhonts toch wel straffe concurrenten? Bij de 'Europese Oscars' viel Girl wel in de prijzen, in een categorie waar ook The Guilty tot de genomineerden behoorde. Als European Discovery volgt Dhont de Belgen Jaco Van Dormael en Hans Van Nuffel op, die met Toto le Héros (1991) en Adem (2011) eerder de Europese debuutprijs wonnen.

In de categorie Beste Acteur moest Victor Polster uit Girl het afleggen tegen Marcello Fonte uit Dogman. De prijs voor Beste Europese Animatiefilm ging naar het oorlogsdocument Another Day of Life, een minoritair Belgische coproductie met Vlaamse inbreng door producent en animatiestudio Walking The Dog. De publieksprijs ging naar Call Me by Your Name.

Beeld: Paweł Pawlikowski © ewaferdynusphoto

Geschreven door BJORN GABRIELS
 
onomatopee