Courtisane eert Kuchar en Grandrieux

Van de zintuigelijk cinema van Phillipe Grandrieux (zaterdag 24 en zondag 25 maart) tot de expanded cinema van Sandra Gibson en Luis Recorder (woensdag 21 en zondag 25 maart) voor iedereen wat wils op de elfde festivaleditie van Courtisane. Voorts brengt het festival een hommage aan de vorig jaar overleden cineast George Kuchar met kortfilms zoals Wild Night in El Reno, Weather Diary en Hotspell (zondag 25 maart).

Het Courtisane Festival in de Vooruit in Gent vindt dit jaar plaats van 21 t/m 25 maart. Als festival voor film, video en mediakunst kiest Courtisane resoluut voor avontuur en reflectie in vertoningen van zowel recente als historische werken. Het zoekt, naar eigen zeggen, een evenwicht tussen de langspeel- en de korte film, tussen de documentaire en de fictiefilm en tussen de experimentele en mainstream cinema.

Op zaterdag 24 en zondag 25 maart is er onder meer het opmerkelijke langspeelfilmdebuut, NANA (foto), te zien van Valérie Massadian. Een intense en krachtige film met een kijk op de wereld via de ogen van een kind. ‘Het doel was een film maken met een kind en niet zozeer over een kind’: licht Massadian toe. Met de kortfilm AGATHA van Beatrice Gibson, op 22 en 24 maart, begeeft het festival zich op het experimentele domein. Een psychoseksueel sciencefictionverhaal over een planeet zonder spraak. Een andere uitschieter op het festival is BIG IN VIETNAM (Mati Diop). Deze vertoning (op vrijdag en zondag) vertelt over een Vietnamese filmmaakster Henriette Nhung die, na het verdwijnen van de hoofdacteur, de handdoek in de ring gooit en de filmset verlaat. Terwijl haar zoon de crew onder zijn hoede neemt, komen er bij Henriette herinneringen over haar thuisland naar boven.

De jury van het festival maakt, zoals elk jaar, op zondag eveneens bekend welk film wordt bekroond.

Voor extra informatie kan u uiteraard de website van het Courtisane festival bezoeken: http://www.courtisane.be/

Geschreven door PETER DE KLERCK