Creativiteit in lockdown: BREEDBEELD zoekt Kammerspielfilms

De lockdown beperkt aanzienlijk de bewegingsvrijheid van cineasten en hun crews, maar biedt volgens BREEDBEELD ook nieuwe mogelijkheden. Nu corona ons allemaal in ons kot heeft gepropt, wil het platform voor beeldmakers aanzetten om creatief met het isolement om te springen.

BREEDBEELD, vroeger bekend als het Centrum voor Beeldexpressie, is een platform toegewijd aan de ondersteuning (van maken tot tonen) van beeldmakers. De organisatie sprint creatief om met de huidige lockdown en doet een oproep aan filmmakers om een Kammerspielfilm te draaien en op te sturen. De term ‘Kammerspielfilm’ kwam van het theater binnen in de Duitse stille cinema van de jaren 20 en verwijst naar intieme portretten van het dagelijkse leven binnenshuis, met Der letzte Mann (1924) van Friedrich Wilhelm Murnau als mooi voorbeeld. Later zou de term ingeburgerd raken voor andere typen films die met een kleine cast op een beperkte binnenruimte werken.

Wil je een film inzenden en zoek je nog inspiratie? Kijk eens naar deze dromerige montage van Murnau of treed in de voetsporen van Chantal Akermans La chambre (zie hier). BREEDBEELD laat filmmakers het thema zeer breed interpreteren en invullen binnen elke mogelijke benadering, van documentaire over animatie tot fictie.

Via je inzending maak je kans op een filmsurvivalpakket. BREEDBEELD legt geen deadline op en zal de open oproep, net als met de lockdown gebeurt, stap voor stap evalueren. In tijden van ingeperkte bewegingsvrijheid kan de creativiteit dus onbeperkt vloeien. Je kan je film hier doorsturen.

Enkele films die BREEDBEELD vorig najaar selecteerde op zijn festival, zijn hier gratis te bekijken.

Beeld: Der letzte Mann

Geschreven door PIETER DESAEVER