Cultfilmfestival Offscreen van start

In amper een handvol edities heeft het filmfestival Offscreen zich opgeworpen tot een regelrecht cultfilmfestival, enig in België. Of zoals dat officieel heet: “Een filmfestival met een eigenzinnige selectie van ongewone, onuitgegeven of nieuwe films, wars van enig conformisme, gerealiseerd in een onafhankelijke artistieke en economische context, radicaal naar norm en inhoud.”

BERBERIAN SOUND STUDIO (foto), in aanwezigheid van de regisseur, Peter Strickland, maker ook van het heel bijzondere melodrama Katalin Varga, bijt morgenavond de spits af in de Nova in hartje Brussel. Een film-in-de-film in de lijn van De Palma's Blow out en van Gouden Palm Barton Fink van de Coen Brothers. En tevens een hommage aan de giallo, waarmee in het Italiaans het misdaad- en thrillergenre wordt bedoeld.

Spciale gast van deze 6de editie, die nog duurt tot zondag 24 maart op diverse locaties, is evenwel John Waters, van wie het volledige oeuvre zo ongeveer wordt vertoond (van PINK FLAMINGOS, FEMALE TROUBLE via CRY-BABY tot en met HAIRSPRAY) en met als hoogtepunt: POLYESTER 'in odorama', zijn zogenaamde geurfilm (uit 1981) en dat op zaterdag 9 maart om 20u in Bozar na een hilarische stand-up comedy show van de Amerikaanse cultfilmer met-het-potloden-snorretje.

De naam Waters werd destijds in één adem genoemd met die andere cultfiguur Russ Meyer. Van hem staat SUPERVIXENS geprogrammeerd.

John Waters & Russ Meyer zijn dus terug in België na in de jaren '70 hier te zijn geïntroduceerd dankzij het Film International, het gerenommeerde Filmfestival van Antwerpen destijds.

Voegen we er nog aan toe dat Offscreen je ook laat kennis maken met het werk van de minder bekende tweelingbroers de Kuchar Brothers, George & Mike, die niemand minder dan David Lynch en John Waters wisten te inspireren. En met Nikkatsu, een van de eeuwelingen onder de filmstudio's en de oudste filmstudio van de vijf in Japan. Nikkatsu heeft bijvoorbeeld veel betekend voor de New Wave.

Meer info via www.offscreen.be

Geschreven door FREDDY SARTOR