Dalton start met video-on-demandplatform: vijf tips

Het Leuvense Fonk, de vzw die Cinema Zed uitbaat en de festivals Docville en Kortfilmfestival Leuven organiseert, brengt met zijn distributietak Dalton Distribution documentaires in Vlaamse bioscopen. In een poging hun bereik te verbreden start Dalton Distribution nu met het video-on-demandplatform Dalton, waarop je documentaires en kortfilms kan kiezen om thuis te bekijken. Filmmagie belicht enkele films uit het aanbod.

THE ACT OF KILLING & THE LOOK OF SILENCE (tweeluik, Joshua Oppenheimer, 2013 & 2014)

"Het resultaat van deze metafilm is hallucinant; THE ACT OF KILLING begint en eindig met film, vanuit de meest onmogelijke hoeken. Niet alleen beroepen de killers zich voor hun filmproductie op westernpersonages, film noir-elementen en een grote aandacht voor (over the top) dramatiek, schmink en personages. Daarnaast blijkt dat ze voor hun moordpartijen van weleer inspiratie in filmklassiekers vonden. (...) THE ACT OF KILLING geldt als een van de meest spraakmakende documentaires van de jongste jaren en is bij momenten waanzinnig walgelijk."

"Uit zijn vorige film bleek al dat ‘documentaire’ bij Oppenheimer niet staat voor een naïef realistische, lelijke film geregistreerd met een schokkerige camera. THE LOOK OF SILENCE valt opnieuw op door de uiterst verzorgde beeldregie, de fotografie en het geluidsontwerp. Het vertelritme is laag, hypnotiserend."

THE WOLFPACK (Crystal Moselle, 2015)

"De plot van THE WOLFPACK is te gek om zelf te bedenken. Het verhaal is zo ontroerend dat meer drama toevoegen met soundtrack, close-ups en te selectief knip- en plakwerk uit interviews  – stijlingrepen die vaak overdadig gebruikt worden in biografische documentaires – totaal overbodig en zelfs storend zouden zijn. Gelukkig heeft Crystal Moselle dat achterwege gelaten. De jongens zijn vrij om hun verhaal zelf te vertellen. Het resultaat is een erg sterke documentaire, die de Angulo’s meer dan verdiend hebben." (FM 662, februari 2016)

THE INVISIBLE CITY [Kukuma] (Lieven Corthouts, 2016)

"We zien Nyakong, een achtjarig meisje, vol verwondering bellen met haar moeder, die in het door rebellen geteisterde naburige Zuid-Soedan is achterbleven. Diezelfde Nyakong is nog een onbevangen kind; ze laat haar fantasie de vrije loop met kleien popjes, en discussieert met haar vervangmoeder – een ware heldin die een zestal kinderen onder haar vleugels neemt – over een afgedragen jurkje dat ze niet wil weggooien. De regisseur ziet schoonheid in deze dingen, en moet niet op zoek naar wantoestanden om met een overtuigende documentaire voor de dag te komen. Op een verteerbare manier leer je de personages kennen en wordt de tragedie van de situatie duidelijk – geen  familie, geen thuis – zonder dat Corthouts je ermee in het gezicht slaat."

BEHIND THE REDWOOD CURTAIN (Liesbeth De Ceulaer, 2013)

"De op Docville bekroonde documentaire van Liesbeth De Ceulaer ademt mysterie. Achter de façade van dat werelderfgoed spelen zich verhalen af die de doorsneepassant niet ziet. De duistere fotografie van de film doet denken aan David Lynch."

HOW TO CHANGE THE WORLD (Jerry Rothwell, 2015)

"HOW TO CHANGE THE WORLD plukt vakkundig beelden uit het rijke Greenpeace-archief en toont hoezeer met de toenemende impact ook de spanning tussen de actievoerders van het eerste uur hoog oploopt. Het leiderschap wankelt."

Beeld: The Act of Killing
De documentaires zijn na abonnering te bekijken op dalton.be.

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS
 
onomatopee