Day for Night: opgesloten in film

Bereid je voor op een slapeloze nacht, want ook dit jaar organiseert Cinea in samenwerking met Film-Plateau, KASKcinema en Kinoautomat de filmmarathon ‘Day for Night 2’ in Gent. En wees gewaarschuwd, het thema dit jaar is: No Exit!. Van 10 op 11 maart word je geloodst door gesloten en open ruimtes bevolkt met personages die fysiek of mentaal vastzitten.

Ontsnappingen zijn altijd al populair geweest in film. Denk maar aan La grande illusion van Jean Renoir uit 1937, Escape from Alcatraz van Don Siegel uit 1979, Identity van James Mangold uit 2003 of Logan Lucky van Steven Soderbergh uit 2017 (Filmmagie 679).

Vrijheid is niet altijd en overal vanzelfsprekend, dus is het niet verwonderlijk dat ontsnappingen een populair onderwerpen zijn in film. De hopeloosheid van een opsluiting, in combinatie met de spanning van het ontsnappen, nog versterkt door het verlangen naar vrijheid, blijft na al die jaren de kijker boeien. Of het nu is van een gevangeniskamp, een ontvoerder, een bende, een cult, een monster… geen enkele gebeurtenis in films weet de kracht van de menselijke geest beter weer te geven dan een ontsnapping.

Daarbij zijn vastberadenheid en het zoeken naar bondgenoten van doorslaggevend belang, terwijl we onze niet eerder verkende talenten tot hun limieten aanspreken. Daarbij gaat het om het besef dat we, behalve onze nodige basiskennis en -vaardigheden, allemaal de kracht hebben om te overleven. Iets wat we nooit weten behalve wanneer het moment is aangebroken. Natuurlijk zijn er binnen het spectrum van ontsnappingen ook slechteriken en ‘goddelozen’ die hun straf proberen te ontlopen door geweld en chaos te creëren. Want voor hen is het geen kwestie van extremen aanspreken, maar een poging om hun verantwoordelijkheden te ontwijken.

Omwille van al deze potentiële intriges neemt Cinea je mee in de wondere wereld van de ontsnappingsfilm. De marathon opent met LETTER NEVER SENT (1960) van de Russische regisseur Mikhail Kalatozov. De film, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Valeri Osipov, vertelt het verhaal van vier geologen die op zoek gaan naar diamanten in de wildernis van Siberië. Wanneer ze na lang zoeken erin slagen om de diamantmijn op de kaart te zetten, moeten ze die terugbrengen naar Moskou. Maar wanneer ze willen vertrekken, breekt er een hevige bosbrand uit die het vertrek van de vier mannen belemmert.

De tweede editie van ‘Day for Night’ sluit af met drie kortfilms: THE ADVENTURER (1917) van Charles Chaplin en Edward Brewer, CONVICT 13 (1920) van Edward F. Cline en Buster Keaton en LIBERTY! (1929) van Leo McCarey.

Andere werken die aan bod komen zijn: RIO BRAVO van Howard Hawks, THE FRONT PAGE van Lewis Milestone, LE TROU van Jacques Becker, EL ANGEL EXTERMINADOR van Luis Buñuel, TALK RADIO van Oliver Stone, TREMORS van Ron Underwood en THE BREAKFAST CLUB van John Hughes.

Tickets en info op de website van Cinea.

Beeld: LETTER NEVER SENT

Geschreven door KAAT MONSIEUR
 
onomatopee