De Belgen in Cannes

COCKAIGNE (foto) van Emilie Verhamme moet dit jaar de Belgische eer op het Filmfestival van Cannes hoog houden. Haar kortfilm, waarmee ze afstudeerde aan de filmschool Sint-Lukas in Brussel, werd geselecteerd als een van de tien kortfilms voor de Officiële Competitie. In Filmmagie van november 2011 berichtte Luk Menten naar aanleiding van de vertoning tijdens de studentenfilmcompetitie op het Filmfestival van Gent het volgende: “Een speciale vermelding ging naar Emilie Verhamme. Haar COCKAIGNE (13’) is niet de zoveelste tranentrekker over het lot van migranten die het land van belofte België pogen binnen te komen, maar een rechttoe rechtaan gefilmd verslag van hoe drie mannen uit Kiev in doodskisten in Brussel arriveren en vervolgens worden uitgemolken en uitgebuit door zowel bekenden uit Oekraïne die hier al zijn, als een Marokkaan die hen blijkbaar ook nog aan de politie verklikt.” Momenteel wordt er koortsachtig aan de film gewerkt - afgewerkt, the final touch, zeg maar - om hem in de beste omstandigheden in Cannes te kunnen vertonen.

Daarnaast werd de kortfilm MATTEUS (18’) van Leni Huyghe geselecteerd voor de Cinéfondation,de belangrijkste nevensectie wat de korte film in Cannes betreft. In de film verhuizen Alice en Nico met hun zoon Mateo naar het platteland, waar Mateo zich bijzonder vreemd begint te gedragen. Opmerkelijk is dat beide korte films dus afstudeerprojecten zijn van Sint-Lukas in Brussel.

Onze landgenoot Joachim Lafosse keert dit jaar terug naar het festival, nadat hij in 2008 al furore maakte met Elève Libre. Dit jaar is zijn nieuwe prent A PERDRE LA RAISON opgenomen in de belangrijke nevensectie Un Certain Regard. Voor Lafosse is het zijn vijfde langspeler. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een vijfvoudige kindermoord door de moeder…

Ook acteur Matthias Schoenaerts gaat naar Cannes. In de speelfilm DE ROUILLE ET D’OS, een Frans-Belgische coproductie, van de Franse filmer Jacques Audiard (Un Prophète, Grote Prijs van de Jury in Cannes 2009, en nominatie Oscar Beste Buitenlandse Film 2010) speelt hij de hoofdrol aan de zijde van Marion Cotillard. Ook onze andere landgenoten Bouli Lanners en Tibo Vandeborre vertolken rollen in de prent. De film is geselecteerd in de Officiële Selectie en maakt bijgevolg kans op de Gouden Palm. Half mei wordt de film ook al verwacht in de Belgische bioscoop.

De competitie belooft loodzwaar te worden: DE ROUILLE ET D’OS neemt het op tegen 21 andere films, waartussen nieuw werk zit van voormalige winnaars zoals Michael Haneke, Ken Loach en Cristian Mungiu. Daarnaast zitten ook gevestigde waarden zoals Walter Salles, John Hillcoat, Carlos Reygadas en David Cronenberg in de competitie. Voor een overzicht: http://www.timeout.com/london/feature/2547/cannes-film-festival-2012-lin...

Nog voor Un Certain Regard werden twee Frans-Belgische coproducties geselecteerd: LES CHEVAUX DE DIEU van Nabil Ayouch en LE GRAND SOIR van Benoît Délépine en Gustave Kervern (met rollen voor de Belgen Benoît Poelvoorde en opnieuw Bouli Lanners). Een aparte jury geeft prijzen weg in deze sectie, veeleer bedoeld voor meer kunstzinnige films.

Het Filmfestival (16 tot 27 mei) begint met Moonrise Kingdom van Wes Anderson. Slotfilm is Thérèse D, de laatste film van Claude Miller, die enkele weken geleden overleed. Nanni Moretti is de juryvoorzitter. Hij won in 2001 de Gouden Palm voor La Stanza del figlio en was er vorig jaar nog te gast met zijn pausfilm Habemus papam.

Geschreven door NIELS LAVEREN