De KASK-publiekscinema blaast 5 kaarsjes uit

Exact vijf jaar geleden is het op vrijdag 25 maart dat de eerste publieksvertoning in de cinemazaal bij het Koninklijk Instituut voor Schone Kunsten (KASK) plaatsvond. Die dag werd de omnibus One Dream Rush (2009), 42 verhalen in 42 seconden over dromen vertoond. Elk verhaal werd verfilmd door een andere cineast waaronder enkele klinkende namen zoals David Lynch,  Asia Argento,  James Franco, Gaspar Noé, Harmony Korine en anderen.  Sindsdien heeft de KASK-bioscoop altijd een aparte plek in het Gentse bioscooplandschap ingenomen, naast het commerciële Kinepolis en de twee Gentse arthouses: Sphinx en Studio Skoop. Met merendeels eenmalige vertoningen van films van divers allooi en een eigenzinnig programma dat meestal de filmactualiteit niet of heel losjes volgt, heeft het zich stevig in het Vlaamse filmwezen genesteld.

Om dat te vieren stelt KASK twee nieuwe opmerkelijke projecten voor: Allereerst is er Call Me, een omgebouwde telefooncel die een vaste stek krijgt aan de ingang van de cinema. Daarin wordt een kortfilm, videokunst of andere audiovisueel kunstwerk vertoond. Beginnen doet die ciné-cel of micro-cinema met de kortfilm Lili (2015) van An Van Dienderen die aan het KASK doceert.

Ten tweede wordt de foyer van de bioscoop blijvend ingericht als expositieruimte voor fotokunst. De eerste fototentoonstelling  is ‘Trennungslinie’ van KASK-studente Annelies Van Den Bergh. Om 20u30 wordt de feestavond besloten met de vertoning van twee films met David Bowie: LABYRINTH (1986, Jim Henson) en THE HUNGER (1983, Tony Scott). Het zijn misschien wel Bowie’s twee meest bevreemdende rollen. The Man Who Fell To Earth (1976) buiten beschouwing gelaten dan wel. In de cultfilm LABYRINTH draaft hij op als Goblin King en in THE HUNGER vallen zowel Catherine Deneuve als Susan Sarandon voor the ‘thin white duke’.

Op donderdag 24 en vrijdag 25 maart ten slotte strijkt het Courtisane filmfestival voor experimentele en alternatieve film neer in de KASK-cinema, het festival dat durft te denken over video en nieuwe (audiovisuele) media. Meer informatie op www.kaskcinema.be

Geschreven door Dylan Vyncke

Geschreven door
 
onomatopee