De kortfilm in de kijker in Leuven

Matthias Schoenaerts, de Vlaamse ster uit Rundskop en De rouille et d'os, is hot! Zo hot, dat hij zelfs zijn eigen festivalfocus ‘Special Matthias Schoenaerts’ krijgt op het Leuvense Kortfilmfestival, IKL (tot 8 december).

Michaël Roskam, Hans Van Nuffel, Jakob Verbruggen, Hans Herbots, Hilde Van Mieghem, Erik van Looy, Christophe Van Rompaey, Joël Vanhoebrouck, Fien Troch, Kaat Beels, Daniël Lambo, Felix Van Groeningen, Dorothée Van den Berghe, Patrice Toye, Pieter van Hees, Frank van Passel, Vincent Bal en vele, vele anderen… Het lijstje Vlaamse filmregisseurs wier eerste kortfilms op het IKL te zien waren is immens lang. Terwijl zij inmiddels het grote scherm veroverden met hun langspeelfilms , bekroont het IKL elk jaar een nieuwe garde filmmakers. Beginnende creatievelingen zijn opnieuw te zien in acht secties met als blikvanger de Vlaamse competitie voor fictiefilms. Ook de beste animatie, de muziekvideo, de Europese film worden door een jury uitgekozen en worden op de slotdag bekend gemaakt. Evenals de WildCards van het Vlaams Audivovisueel Fonds (VAF), de Humo Award en de Shortstv Award. Zo’n honderdtal kortfilms passeren de revue.

Graag geven we alvast enkele tips mee van korte films die voor de competitie werden geselecteerd. Tussen deze 20 Vlaamse toppers (van het ontroerende sfeerportret MONT BLANC (foto) van Gilles Coulier en het enigmatische thrillerachtige TSJERNOBYL HEARTS van Emilie Verhamme tot en met de winnaar van de studentenkortfilmcompetitie in Gent: De naam van de vader van Timothy Wennekes ) vind je -de inmiddels op de Oscars Shortlist terug te vinden - DOOD VAN EEN SCHADUW van WildCard Tom van Avermaet. Glansjongen Matthias Schoenaerts speelt er de rol van sinistere verzamelaar die opnieuw het leven wil schenken aan een –tijdens WO1- gesneuvelde soldaat in ruil voor 10000 schaduwen van doodsmomenten.

Schoenaerts krijgt zelfs een eigen festivalfocus. “Hij was afgelopen jaren maar liefst in 14 kortfilms te zien en is zo een vertrouwd gezicht geworden in de kortfilmwereld”, bevestigt het IKL. Ze selecteerden zes sterke kortfilms met Schoenaerts in de hoofdrol: o.m. het even schitterende als dwarse sfeerverhaal Het einde van de rit van Hans Van Nuffel en The One Thing to Do van Michael Roskam). Een andere Vlaamse topper en winnaar van de persprijs op het Filmfestival van Brussel is ROBYN O. van Cecilia Verheyden. Een intens verteld verhaal van een tienermeisje dat haar mannetje probeert te staan in een gezinnetje met alleen maar broers. Wanneer Robyns jongere broertje slaagt in wat haar nooit is gelukt, slaan de stoppen door…

“Positief is de film niet echt”,zo waarschuwde filmregisseur Cecilia Verheyden in een interview in Filmmagie, “Ik vond dat dat ook niet moest. Het hoofdpersonage Robyn is ook niet gewoon goed of slecht. Ik wil dat de kijker zoiets heeft van ‘Robyn, wat doe je nu?’ ”
Voorts is het in deze competitie uitkijken naar het nieuwste werk van Jan & Raf Roosens (Rotkop), Sahim Omar Kalifa (Bagdad Messi), Toon Aerts (Perfect Drug) en James McGoldrick (Su-Baru). Behalve de competities wordt ook het Rits stevig gevierd; de filmschool in Brussel is 50 jaar jong. Op het programma staat een reeks masterclasses gegeven door Rits-Alumni , twee compilaties met kortfilms gemaakt door voormalige studenten (o.a. Julie Declerq en Koen Dejaegher ) en als feestelijke afsluiter, een gala-avond.

Voor de 18de keer op rij presenteert het Internationaal Kortfilmfestival Leuven de beste nationale en internationale kortfilms. Tussen 1 en 8 december kan je een hele waaier aan werken gaan bekijken in het Leuvense Kunstencentrum Stuk. Van speelfilms tot viral videos, zowat elk genre is vertegenwoordigd. Ook het publiek kan mee het filmtalent van de toekomst bepalen, zij kunnen naast de jury hun stem uitbrengen. Wie meer wil weten over het programma, kan het best terecht op www.kortfilmfestival.be .

Geschreven door JUSTINE DE GRAEVE
 
onomatopee