De Nacht van Robbe - Arenbergschouwburg Antwerpen, zaterdag 13 mei

In januari startte een sympathieke Antwerpse student met een crowdfundingcampagne om regisseur en Vlaams monument Robbe de Hert te steunen. Door zware gezondheidsproblemen en financiële tegenslagen slaagde hij er nooit in zijn documentaire 'Hollywood aan de Schelde' af te werken. De campagne zette heel wat in gang: steun kwam uit alle hoeken. Bekende en minder bekende vrienden slaan nu de handen in elkaar voor een rijkgevulde benefietavond, die zal doorgaan in de Arenbergschouwburg, Antwerpen op 13 mei.

De avond zal gevuld zijn met muziek van onder meer Tom Barman, Guido Belcanto en Stef Kamil Carlens, voordrachten van onder meer Maarten Inghels en Peter Holvoet-Hanssen, zelden vertoonde films van Robbe en een expo met filmmateriaal. Vooral Belgische filmaffiches zullen in deze expo worden getoond: Robbe is zelf een fervent verzamelaar en gaf samen met Rik Stallaerts het boek Binnenkort in deze zaal uit, een kroniek van de Belgische filmaffiche.

Uiteraard spelen Robbes films een centrale rol tijdens deze benefietavond. Wouter Hessels, schrijver en filmdocent aan RITCS (Brussel), verzorgt een inleiding over Robbes werk, waarna het publiek de kans krijgt om enkele zelden vertoonde films te bekijken: De Bom, Camera Sutra, SOS Fonske, Dood van een Sandwichman en Filet Americain (op de website van Arenbergschouwburg staat te lezen dat dit tekenfilms zijn, wat niet klopt, al worden er wel degelijk twee oude tekenfilms van Robbe vertoond, nvdr). De documentaire Dood van een Sandwichman (35'), over de carrière en het overlijden van wereldkampioen wielrennen Jean-Pierre Monseré, zette destijds kwaad bloed in de wielrennerswereld. 

Filmmagie publiceerde in de nummers van oktober 2016 (668), februari 2017 (672) en april 2017 (674) drie keer een lang artikel in de serie 'De 'Hollywood aan de Schelde'-files'. Daarin deed Robbe enkele opmerkelijke verhalen uit de doeken over de geschiedenis van de Belgische cinema. We hopen dat er nog enkele van deze interessante artikels mogen volgen.

Bekijk hier de nostalgische trailer van het evenement, en raadpleeg hier (onderaan) het volledige programma.

Zie ook www.helprobbe.be.

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS