Den elfde van den elfde, de nieuwe Vlaamse fictiereeks op Eén

Je zag ze misschien al voorbijkomen, de reclamespotjes voor de nieuwe Vlaamse reeks op Eén: ‘Den elfde van den elfde’. Zoals de filmpjes en de titel doen vermoeden, is het thema van de serie carnaval. Net zoals in ‘In de Gloria’, ‘De Ronde’, ‘Oud België’, ‘Bevergem’, enzoverder, wordt in deze gloednieuwe zondagavondreeks het typisch volkse karakter van de Vlaamse cultuur omhelsd.

Het verhaal: op 11 november (‘den elfde van den elfde’) wordt in Kerke traditiegetrouw een Prins Carnaval verkozen, die het feestjaar met veel faam en drankgelag mag inzetten. Al snel blijkt dat het dit jaar niet verloopt zoals andere jaren. Wanneer de tikker van de trouwe feestneus Hubert (Jan Decleir) net voor zijn bekroning plots dienst weigert, wordt zijn ererol van Prins Carnaval in vraag gesteld. Uiteindelijk valt de (sterk partijdige) beslissing een wedstrijd te organiseren, waarbij een nieuwe Prins (of Prinses, ik kijk naar Yvonne, gespeeld door Eva van der Gucht) wordt uitverkozen. Met de sfeer al verzuurd door hoe pa Geunings het nieuws opneemt, gaan de familie- en andere vetes van kwaad naar erger. Er zijn namelijk drie kandidaten, en de concurrentie wordt snel heel venijnig. 

Op de persdag van de serie kreeg het publiek maar twee afleveringen te zien, om het spannend te houden. En dat is ook gelukt. De twee afleveringen zaten goed qua tempo: de pijnpunten volgden elkaar snel op. Alice Reijs, die een grote rol heeft als de schoondochter van de familie Geunings, en haar echtgenoot Tom Van Dyck hebben hun best gedaan de noemer 'tragikomisch' in stand te houden, maar de carnavaleske muzieknummers die met dat doel de actie onderbreken, zijn jammer. Net omdat ze het verhaal breken en je daarom eigenlijk gewoon zit te wachten op wat na de interlude komt. Origineel en vrij gedurfd, dat wel, al zagen we het eerder al in de best aardige korte musical 'You Will Find It' (2011) van Jessie De Leeuw, toevallig ook met Eva van der Gucht.

De serie voelt fris aan en is dus zeker iets om naar uit te kijken. Wat acteertalent, regie en camera/montage betreft, is ‘Den elfde van den elfde’ alvast met glans geslaagd, op voorwaarde dat het roer niet wordt omgegooid vanaf aflevering drie. Iets meer tragedie en iets minder komedie en je spreekt van een goede reeks. Ik kijk er alvast naar uit te weten hoe het verhaal afloopt voor de familie Geunings. Als de situatie blijft escaleren zoals in de beginafleveringen, zal televisiekijkend Vlaanderen er niet goed van zijn.

Vanaf 3 januari iedere zondag op Eén. 

Bekijk de trailer hier

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS