Dirty God grote winnaar van de Gouden Kalveren

Met drie prijzen kroonde Sacha Polaks DIRTY GOD zich tot dé winnaar van de Gouden Kalveren. Afgelopen vrijdag werden op het Nederlandse Film Festival voor de 39ste keer de belangrijkste nationale filmprijzen van Nederland uitgereikt. Naast DIRTY GOD ontvingen ook DE LIBI, RAFAËL, NIEMAND IN DE STAD en GOD ONLY KNOWS een Kalf.

Het Kalf voor Beste Regie, Beste Scenario en Beste Muziek kan Sacha Polak afvinken. Niet NIEMAND IN DE STAD, de boekverfilming van Michiel van Erp met maar liefst negen nominaties, maar DIRTY GOD is de grote winnaar. Met haar eerste Engelstalige film, onlangs verschenen op dvd (zie hier), toont Polak hoe de knappe moeder Jade na een zuuraanval door haar ex niet alleen haar uiterlijke perfectie, maar ook haar zelfvertrouwen verliest. In de hoofdrol: de Britse Vicky Knight, die tijdens haar kindertijd een brand overleefde en de sporen op haar lichaam eindelijk een stem durft te geven. Ondanks haar sterke acteerwerk kwam Knight als niet-Nederlandse niet in aanmerking voor het Kalf voor Beste Actrice.

Die prijs viel Melody Klaver te beurt, voor haar rol in het vluchtelingendrama RAFAËL. Klaver speelt de Tunesische Kimmy, die kort na de Arabische Lente in Nederland belandt. Haar man komt terecht in een vluchtelingenkamp op Lampedusa en verzet hemel en aarde om zijn zwangere vrouw te vervoegen. Regisseur Ben Sombogaart toont met deze film – geïnspireerd door het tragische levensverhaal van de vluchtelinge Winny – nog maar eens hoe pijnlijk het afscheid, hoe zwaar de vlucht en hoe tergend traag de hereniging is.

In de categorie Beste Camera hoorde Ruben Impens, DoP van DIRTY GOD, als Belg niet tot de genomineerden. Die prijs ging naar Jasper Wolf voor NIEMAND IN DE STAD. Gooische Vrouwen-acteur Marcel Muster nam het beeldje voor Beste Acteur mee naar huis. In GOD ONLY KNOWS laat hij de romcomserie achter zich en speelt de overspannen Thomas. Zijn zus heeft zich over hem ontfermd, meer als oplossing voor haar eigen legenestsyndroom dan voor Thomas’ levensmoeheid. Ze zitten elkaar te dicht op de huid en het clasht meer dan eens in levendige dialogen, die de acteurs samen met regisseur Mijke de Jong schreven.

Het Gouden Kalf voor Beste Scenario ging naar DE LIBI, de coming-of-agefilm van debutant Shady El-Hamus en zijn collega Jeroen Scholten van Aschat. ‘De libi’ is jongerentaal voor ‘de straat’ en dekt meteen de lading van de film. Drie vrienden uit een Amsterdamse buitenwijk ronden hun laatste jaar middelbare school af. Ze zitten vol wilde plannen voor de toekomst, voor het echte leven dat zo meteen zal beginnen. En dat inderdaad al snel begint: de uitnodiging van een groep meisjes voor een feestje in een hippe nachtclub zet een heuse roadtrip in gang.

Beeld: Dirty God

Geschreven door HANNE SCHELSTRAETE