Docville etaleert zijn documentaires

Met THE IMPOSTER en THE ACT OF KILLING, de revelatie van het voorbije Filmfestival van Berlijn, begint vrijdag 3 mei in Leuven op een viertal locaties Docville, het Internationaal Documentaire Filmfestival.

Uiteraard is het eerst en vooral uitkijken naar de documentaires uit eigen land omdat we die zelden of nooit (meer) te zien krijgen. Zoals naar L'ANNEAU/THE CIRCLE (foto) waarin Bram Conjaerts (van het heerlijke 'Henri et les Iles') in Zwitserland, waar wetenschappers al jaren op zoek zijn naar het 'Gods-deeltje', gaat peilen naar fundamentele vragen over het menselijke bestaan. Ook naar BEHIND THE REDWOOD CURTAIN van Liesbeth De Ceulaer (over het Amerikaanse Redwood Forest dat om uiteenlopende redenen tot de verbeelding spreekt) , RAIN van Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette en RêVE KAKUDJI van Ibbbe Daniëls onder meer. Uit Wallonië komen alvast MoïSE KATUMBI van Congokenner Thierry Michel terwijl Manu Bonmariade de boeren die deze stiel nog (willen) beoefenen een forum geeft.

In de andere secties signaleren we alvast MORE THAN HONEY (over het lamentabele voortbestaan de van de honigbij), WINTER NOMADS (over het rondtrekken met een kudde schapen van 800 dieren door een verstedelijkt Zwitsers landschap), Oscarnominatie THE GATEKEEPERS, een ontnuchterend relaas waarin Dror Moreh – voorbije zondag nog te gast op MOOOV Brugge – zes voormalige leiders van de gevreesde Israëlische veiligheidsdienst Sin Beth aan het woord laat. En het moet gezegd: Ze nemen geen blad voor de mond.

De Belgische première van LA MAISON DE LA RADIO van Nicolas 'Etre et avoir' Philibert wordt voorafgegaan door een masterclass van deze doorgewinterde documentairemaker.

Eveneens in Belgische première een documentaire over dementie, die op het Filmfestival van Locarno werd bekroond met de Prijs van de Filmpers, VERGISS MEIN NICHT/VERGEET ME NIET van de Duitse filmer David Sieveking.

Deze 9de editie laat een 80-tal documentaires zien, geselecteerd met als norm: “Docville kiest voor films waarin de hand van de regisseur voelbaar is en waarin beeld even belangrijk is als inhoud”. Aldus het persdossier.

Wijzen we er ten slotte nog op dat in de marge van het festival een nieuwe distributeur wordt gelanceerd: Dalton (www.daltondistribution.be) die documentaires en kortfilms in omloop wil brengen. Info op:www.docville.be

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee