DOCVILLE, Leuven weer even hoofdstad van de documentaire

Documentaireliefhebbers kunnen zich in de handen wrijven, want het Leuvense Docville is aan zijn twaalfde editie toe. Louis Theroux opent het festival met MY SCIENTOLOGY MOVIE, dat hij in hoogsteigen persoon komt voorstellen. WHERE TO INVADE NEXT van Michael Moore zal het feest van de documentaire afsluiten.

Op het programma staan 85 documentaires. Met als pronkstuk de internationale selectie. “Deze documentaires zijn cinematografisch interessant. Ze zijn voor het hoofd en het hart gemaakt”, aldus programmator Frank Moens. In deze categorie vinden we negen geselecteerden terug die hun nationale of soms zelfs Europese première kennen: Bracia, Life, Animated, Lo and Behold: Reveries of the Connected World, The Fear of 13, The Lovers and the Despot, Ukranian Sheriffs, The Swedish Theory of Love, Welcome to Leith en Europe, She Loves.

Docville neemt ook elk jaar tien documentaires van eigen bodem in hun nationale selectie. Dit jaar twaalf nieuwe documentaires: A Leak in Paradise, BOBBEJAAN (over Bobbejaan Schoepen), Les Liberterres, No Man is an Island, Reach for the Sky, Oratorium zonder Doel, Invisible City (KAKUMA), SAMUEL IN THE CLOUDS, Scouts, de docufictie die Pieter-Jan De Pue in Afghanistan heeft gefilmd: THE LAND OF THE ENLIGHTENED, Truth or Consequences en WIM, een documentaire die Lut Vandekeybus maakte over haar broer/choreograaf Wim.  De laatste twee films gaan op Docville in wereldpremière, waarvan Truth or Consequences het eerste project is van regisseur Sam Ostyn. “Een nieuw talent om in het oog te houden”, voegt Moens eraan toe.

Eregast Louis Theroux komt voor de tweede keer naar Docville. In 2012 gaf hij in Leuven al eens een masterclass. Met MY SCIENTOLOGY MOVIE neemt hij een duik in de wereld van deze omstreden religie. Jarenlang probeerde hij betrokkenen zover te krijgen om aan zijn documentaire mee te werken, het verzoek werd telkens afgewezen. En dus gaf hij er maar een eigenzinnige draai aan, waarin hij de duistere praktijken van deze 'kerk' blootlegt.

“Bij de festivalfavorieten behoren Brothers, Finest Keepers, De Berlijnse Gouden Beer FUOCOAMMARE, MY SCIENTOLOGY MOVIE en WHERE TO INVADE NEXT. Terwijl LAND OF THE ENLIGHTENED, Reach for the Sky, Truth or Consequences en WIM zijn onze favorieten zijn bij de nationale selectie”, verduidelijkt Moens. “Maar een documentairefestival is niet compleet zonder Werner Herzog.” Lo and Behold heet de nieuwste van de Duitse filmer.

“Een van de terugkerende thema’s in onze documentaires is logisch de vluchtelingencrisis”, vertelt Moens. “ Een andere opvallende trend de positieve kijk op de natuur en op het milieu. In DEMAIN, waarin de milieuproblematiek centraal staat, speuren de Franse makers – de documentaire was een idee van de Franse actrice Mélanie Laurent – naar sprankelende ideeën en en positieve insteek wereldwijd voor het behoud van het leefmilieu, morgen en overmorgen. En in Les Liberterres gaan boeren op zoek naar een groene revolutie voor de landbouw. Moens: “Hiermee gaan ze wel in tegen de boerenstiel.”

In het genre van de muziekdocumentaire, een vijftal dit jaar, gegroepeerd en vertoond in Het Depot, valt het uitstekende JANIS: LITTLE GIRL BLUE op, de documentaire die Amy Berg samenstelde over de veel te vroeg gestorven legendarische popster met de hese stem Janis Joplin, aan de hand van tal van getuigenissen uit de tijd van de flower power en omkaderd met tal van fragmenten uit optredens uit die tijd.

Een wat vreemde eend in de bijt – vandaar ondergebracht in de sectie 'Outside the Dox’ - is HEART OF A DOG van Laurie Anderson, een magisch-realistische hommage aan haar overleden echtgenoot Lou Reed. 

Docville, van 29 april tot en met 7 mei, vertoont zijn documentaires naar goede gewoonte op vier verschillende plaatsen in Leuven: Het Depot, Kinepolis, M-Museum en het Kunstencentrum STUK. Meer informatie op www.docville.be.

 

Geschreven door Gitte Bes en Amber Paulus

Geschreven door
 
onomatopee