Docville, palmares

BEHIND THE REDWOOD CURTAIN (foto) van Liesbeth De Ceulaer (“Ik ben gefascineerd door Amerika”) heeft op Docville, het festival van de documentaire film in Leuven, de Nationale Competitie gewonnen. De documentaire, momenteel in Brussel zelfs al in een bioscoop geprogrammeerd, gaat over een unieke brok natuur, een woud van hoge sequoia's, het Amerikaanse Redwood Forest, dat door de oprukkende verstedelijking wordt bedreigd.

THE EXPEDITION TO THE END OF THE WORLD van Daniel Dencik was goed voor de internationale prijs die door een van de 'acteurs' werd opgehaald. De jury sprak in dat verband onder meer van “Film maken in zijn puurste vorm”. Een Speciale Vermelding was er in deze categorie nog voor ONLY THE YOUNG van Jason Tippet & Elizabeth Mims. De jury prees de film “een ode aan de vriendschap, voor zijn fragiele benadering”.

In de sectie 'Con-science'/Weten & Geweten was de Prijs voor A RIVER CHANGES COURSE van de debuterende Amerikaans-Cambodjaanse Kalyanee Mam. Via skype liet zij op de slotavond weten dat ze bijzonder blij was met de prijs, de vierde, die week alleen al. Ze was in 1981 vanuit Cambodja naar de States geëmigreerd samen met haar ouders en besloot enkele jaren geleden terug te keren. Het land bleek anno 2008 enorm veranderd. Vervolgens bleef ze er twee jaar en half, leefde samen met de mensen op het platteland om op deze manier het best getuigenis af te leggen van wat er vandaag leeft in Cambodja.

Een van de hoogtepunten van deze editie van Docville was de komst van de Franse documentairemaker Nicolas Philibert die niet alleen een masterclass kwam geven maar ook zijn jongste documentaire kwam inleiden LA MAISON DE LA RADIO, een heel geestig eerbetoon aan het medium radio in het algemeen en aan Radio France in het bijzonder. “Ik luister mijn hele leven al naar de radio. Ik heb een hommage willen brengen aan een medium waar nog aandacht is voor luisterspelen, voor radiodocumentaires, voor uitzendingen over wetenschap en religie en voor diepgaande gesprekken.” Aldus Philibert.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee