Dood van een Schaduw genomineerd voor een Oscar

DOOD VAN EEN SCHADUW, de prachtige sfeervolle korte film van Tom Van Avermaet - vorige maand nog winnaar van de Publieksprijs op het Kortfilmfestival van Leuven– maakt eind februari kans op een Oscar in de categorie Beste Korte Film (Live Action). De coach van de jonge filmregisseur Tom Van Avermaet, die deze eerste korte film maakte dankzij het geld dat hij won met een WildCard van het VAF, was Raoul Servais. De hoofdrol in het tijdens de Eerste Wereldoorlog gesitueerde DOOD VAN EEN SCHADUW met als thema een onbereikbare liefde wordt overigens gespeeld door Matthias Schoenaerts, de opvallende muziek werd gecomponeerd door Raf Keunen. Beiden waren vorig jaar ook al present in LA toen Rundskop (Bullhead) was genomineerd.

De Belgische inzending van dit jaar in de categorie Best Niet-Engelstalige Film, A Perdre La Raison van Joachim Lafosse, raakte niet geselecteerd.

De grootste kanshebber om enkele begeerde beeldjes in de wacht te slepen is het op voorhand al als favoriet getipte LINCOLN (eind deze maand in de bioscoop), de biografische prent van Steven Spielberg over de legendarische Amerikaanse president Abraham Lincoln; de film sleepte twaalf nominaties in de wacht. Voorts kunnen ook de magische avonturenfilm LIFE OF PI van Ang Lee (11 nominaties) – momenteel succesvol in de bioscoop in België - , Les Misérables van Tom Hooper (8 nominaties), Happinness Therapy (of Silver Linings Playbook) van David O. Russell (8 nominaties) en Argo van Ben Affleck (7 nominaties) een uitstekend rapport voorleggen.

Merkwaardig is dat het Frans gesproken AMOUR, de Gouden Palm van Michael Haneke, uiteindelijk vijf nominaties in de wacht sleept. Behalve de verwachte selectie voor Beste Niet-Engelstalige Film doet Haneke ook mee in de categorieën Beste Film, Beste Regisseur, Beste Actrice en Beste Originele Scenario.

De nominaties werden vandaag in Los Angeles bekendgemaakt door Seth MacFarlane en Emma Stone in het Samuel Goldwyn Theater. De 85ste Academy Awards worden uitgereikt op zondag 24 februari. Een volledig overzicht van alle genomineerden vind je hier: http://www.imdb.com/oscars/nominations/.

Geschreven door NIELS LAVEREN & FREDDY SARTOR
 
onomatopee