Dumont, Tavernier & Rampling te gast op Brussels Film Festival

De gerenommeerde Britse actrice Charlotte Ramping en de Franse filmers, Bruno Dumont en Bertrand Tavernier, vaandeldragers toch wel van de Franse auteurscinema, zijn de eregasten van de elfde editie van het Brussels Film Festival (BFF), dat woensdag 19 juni begint met de avant-première van de Deense film KAPRINGEN.

Bruno Dumont van controversiële films zoals La vie de Jésus, L'Humanité, Hadewijch en Hors Satan geeft donderdag eerst een filmles (tussen 16u30 en 17u30) om vervolgens diezelfde avond nog zijn jongste film voor te stellen: het prachtige CAMILLE CLAUDEL 1915 (foto).

Bertrand Tavernier, die ook een retrospectieve krijgt in de Cinematek in Brussel en er tevens enkele vergeten parels uit de Franse cinema mag voorstellen, heeft al een karrenvracht films op het palmares, van La mort en direct, Coup de torchon via L.627 tot In the electric Mist... De cineast is een prominente rol toebedeeld tijdens het festival. Behalve twee masterclasses en een filmles presenteert hij er ook zijn vorige film LA PRINCESSE DE MONTPENSIER.

Uit meer dan 870 ingezonden langspeelfilms uit diverse Europese landen werden er uiteindelijk twaalf geselecteerd voor de officiële competitie. Op de slotavond maakt een internationale jury de winnaar bekend die de Golden Iris Award mee naar huis mag nemen. De geselecteerde films zijn odner meer:8-BALL van Aku Louhimies, 90 MINUTES van Eva Sorhaug, ALI BLUE EYES van Claudio Giovannesi, BABY BLUES van Kasia Roslaniec, BOY EATING THE BIRD'S FOOD van Ektoras Lygizos, FIVE YEARS van Stefan Schaller, JIN van Reha Erdem, SHELL van Scott Graham, VIVA BELARUS! van Krysztof Lukaszewicz, MICHAEL KOHLHAAS van Arnaud des Pallières (tevens een avant-première) en het niet onverdienstelijke regiedebuut van de Italiaanse actrice Valeria Golino MIELE met Jasmine Trinca als een soort engel (des doods).

Nog enkele andere opvallende vertoningen zijn in avant-première de uitstekende Nederlandse film BOVEN IS HET STIL (op dinsdag 25 juni om 20 u – waag je kans op een gratis ticket via info@filmmagie.be) in aanwezigheid van cineaste Nanouk Leopold en acteur Wim Opbrouck. En THE BEST OFFER, de eerste Engelstalige film van de Italiaanse filmer Giuseppe Tornatore met een opvallende rol voor de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks, moet de Italiaanse avond opfleuren.

Traditiegetrouw zijn behalve een competitie van Belgische kortfilms ook de populaire openluchtvertoningen 's avonds van enkele recente Belgische films zoals dit jaar onder meer THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN en OFFLINE.

Het Brussels Film Festival dat tien jaar lang naarstig naar een eigen identiteit zocht lijkt die nu eindelijk te hebben gevonden. Dat alleen al leest men af aan de namen van de gasten.

I,ANNA van Barnaby Soutcombe sluit het Brussels Film Festival, dat in en rond het Flageyplein in Elsene plaatsvindt, op 26 juni af.

Geschreven door TOM ROUVROIS
 
onomatopee