Dying for Life vertoond van 20 tot 26 juni in Vlaanderen en Brussel

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag op 20 juni is de documentaire DYING FOR LIFE (Andrés Lübbert & Hussein Shabeeb) enkele dagen te zien in verschillende bioscopen in Vlaanderen en Brussel. De film toont hoe Syrische vluchtelingen via theater hun trauma trachten te verwerken, en hoe ze ondanks alles toch plezier vinden op en naast het podium.

Jarenlang werkte de Belgisch-Chileense filmmaker Andrés Lübbert aan zijn documentaire El color del camaleón. Die film belichaamt het verwerkingsproces van zijn vader, die de Chileense dictatuur onder Pinochet ontvluchtte, en de complexe vader-zoonrelatie die daar mee een gevolg van was. De kracht van die documentaire ligt in de gelaagde vertelling, even persoonlijk als politiek.

Uit DYING FOR LIFE (trailer) spreekt een andere kracht van documentaire, namelijk de relatieve directheid van enkele vrij snel gemaakte getuigenissen. Opnieuw staan politieke vluchtelingen centraal, en ook zij willen ontkomen aan de verschrikkingen van een gewelddadig regime.

Osama is een theatermaker uit Aleppo. In het opvangcentrum van Kapellen leert hij Dara kennen, een universiteitsstudente, eveneens uit Aleppo. Osama schrijft een theaterstuk over wat ze hebben meegemaakt en wil dat – in samenwerking met KunstZ in Borgerhout, een organisatie voor acteurs en podiumkunstenaars van diverse origine – op het podium brengen. Dara staat hem daarin bij, samen met andere vluchtelingen en de Vlaamse actrice Marieke Dilles.

Via de repetities en gesprekken toont DYING FOR LIFE niet alleen de verbeeldingskracht van Osama en Dara, en hun trots over hun culturele achtergrond. De documentaire opent ook de deur naar hun persoonlijke achtergrond. Osama kan enkel via Skype contact hebben met zijn echtgenote en pasgeboren zoon in Soedan. “Hoe komt het toch dat jullie alweer kunnen lachen?”, vraagt Lübbert aan Osama en Dara kort nadat ze slechts nieuws hebben ontvangen. “Wij hebben het ergste al meegemaakt”, antwoorden ze.

Samen met Hussein Shabeeb, een Iraakse cameraman, heeft Lübbert een intiem portret gemaakt van enkele Syrische vluchtelingen met een wonderbaarlijke veerkracht. Het theaterstuk is ondertussen opgevoerd op diverse plekken in België, Duitsland en Polen. DYING FOR LIFE biedt een blik op de processen van integratie en traumaverwerking. Hun thuisland “heeft zelfmoord gepleegd”, maar een nieuwe leven in een andere samenleving ligt niet voor de hand. Die vicieuze cirkel proberen Osama en Dara te doorbreken.

Geplande vertoningen:

20 juni om 20u in Cinema Sphinx Gent + Q&A

21 juni om 19u30 in Cinema Aventure Brussel + Q&A

22 juni om 19u45 in Cinema Cartoon's Antwerpen + Q&A

23 juni om 20u in Cinema ZED Leuven + Q&A

26 juni om 17u30 in Cinema ZED Leuven

Beeld: Still uit DYING FOR LIFE

Geschreven door BJORN GABRIELS