Een ‘halve’ Belgische Oscar

RUNDSKOP (foto) is dus niet de eerste Belgische film ooit geworden die in de categorie beste niet-Engelstalige film een begeerd beeldje verovert. De film van Michael R. Roskam moest het afleggen tegen favoriet A SEPARATION uit Iran. Er was de voorbije dagen veel rond te doen in de media, over de nominatie van ‘BULLHEAD’. Er werd druk gespeculeerd over de winstkansen (die overschat werden) en heel België leek wel mee te leven met Roskam & co.

Roskam en hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts bleven te midden van alle commotie opvallend rustig. Winst of geen winst, de nominatie heeft voor beide heren deuren geopend in Tinseltown. Rustig timmeren ze aan de weg. Het waren waardige verliezers daar in Los Angeles. Door alle opgeklopte heisa rond RUNDSKOP werd wel eens vergeten dat we ook in de categorie beste animatiefilm genomineerd waren. De in België destijds wat stoemelings uitgebrachte Frans-Belgische coproductie VAN DE KAT GEEN KWAAD (A Cat In Paris) was van in het begin de underdog , zeker in vergelijking met torenhoog favoriet RANGO van Gore Verbinski. Annemie Degryse, de CEO van productiehuis Lunanime, vloog over naar LA om de ceremonie bij te wonen. Ondanks het feit dat er niet gewonnen werd, blijft de nominatie een belangrijke boost. A CAT IN PARIS komt in de zomer in de Amerikaanse zalen.

Toch gaan de Belgen niet geheel met lege handen naar huis. Eén van de vijf verzilveringen van THE ARTIST is immers Belgisch gekleurd. Ludovic Bource wint de beste soundtrack. Die soundtrack werd ingespeeld door het Brussels Philharmonic en het Brussels Jazz Orchestra in Studio 4 in Flagey. Een visitekaartje dat kan tellen!

Geschreven door NIELS LAVEREN