Eerste editie Brussels International Film Festival van 20 tot 30 juni

Dit keer kunnen Belgische filmliefhebbers in het binnenland blijven om te genieten van meeslepende internationale films. De organisatie van het Brussels Short Film Festival organiseert de eerste editie van Brussels International Film Festival (BRIFF). Het gloednieuwe festival brengt vanaf 20 juni elf dagen lang verschillende films uit binnen- en buitenland in maar liefst zes filmzalen in de hoofdstad.

De eregast van de eerste editie van het BRIFF is Claudia Cardinale, de Italiaanse filmster die furore maakte in de jaren 60. Claudio brak door in van Federico Fellini, die maar liefst twee Oscars in de wacht sleepte. Andere bekende films waarin ze meespeelde zijn The Pink Panther van Blake Edwards en Once Upon a Time in the West van Sergio Leone.

 

Met Cannes vers in het geheugen verrast het niet dat veel van de geselecteerde films al op Cannes zijn voorgesteld. Onder meer DOGMAN van de Italiaan Matteo Garrone (Gomorra) staat op het lijstje van BRIFF. De film vertelt het verhaal van Marcello, een hondenverzorger, die door zijn criminele vriend in een neerwaartse spiraal van misdadigheid belandt. Hoofdrolspeler Marcello Fonte kreeg in Cannes de prijs voor Beste Acteur in de hoofdcompetitie.

 

Er zijn nog drie andere films gekozen die dit jaar in Cannes in wereldpremière gingen. UNDER THE SILVER LAKE van de Amerikaan David Robert Mitchell, bekend van de horrorfilm It Follows, is de eerste. Met UNDER THE SILVER LAKE levert Mitchell een intrigerende misdaadthriller af waarin elke scène steeds surrealistischer wordt. PLAIRE, AIMER ET COURIR VITE (naar het Engels vertaald als Sorry Angel) is een Franse film over een homoseksuele relatie in de jaren 90. Christophe Honoré doet waar hij goed in is, namelijk een film afleveren die zich niet gemakkelijk in een hokje laat duwen. Onbeantwoorde liefde, uit de kast komen en aids – al die thema’s brengt Honoré op een tedere manier in beeld (zie ons Cannesverslag).

 

Afbeeldingsresultaat voor under the silver lake Under the Silver Lake

 

Echt uitpakken doet BRIFF met THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE, die deze eerste editie opent. Regisseur Terry Gilliam en castleden Sergi López en Joana Ribeiro zullen aanwezig zijn bij de voorstelling. De avonturenfilm, die veel media-aandacht kreeg toen ex-producent Branco naar de rechter stapte voor geld, is losjes gebaseerd op het boek van Miguel de Cervantes. In 2002 maakten Keith Fulton & Louis Pepe al de documentaire Lost in La Mancha, over de helse productie die voorafging aan de film. Zo werd de crew in de eerste week van de opnames geplaagd door overstromingen en hagel, waardoor geplande opnames niet meer konden doorgaan. Ook had acteur Jean Rochefort last van een hernia in de tussenwervels, waardoor hij niet meer kon meespelen. Gilliam nam de draad weer op vanaf 2008 en castte uiteindelijk Jonathan Pryce in de rol van Don Quichote.

 

Ook de Cannesselectie van vorig jaar is goed vertegenwoordigd. Zo wordt LAS HIJAS DE ABRIL van de Mexicaanse regisseur Michel Franco vertoond. De film toont via de gespannen relatie tussen een moeder en een zwangere dochter de maatschappijkritiek op vrouwen. Ook POSOKI, waarbij regisseur Stephan Komandarev via diverse taxiritten een scherp stadsportret van de Bulgaarse hoofdstad Sofia schetst, is aanwezig. Maatschappijkritiek toonde Komandarev ook al in eerdere films zoals The Judgement uit 2014, waarbij hij de immigratieproblematiek aankaartte, maar POSOKI is donkerder. De nadruk ligt vooral op de gekwetste zielen van de Bulgaarse personages die hij volgt.

 

Naast de internationale competitie is er ook een Europese en een nationale competitie. Een van de bekendste films daaruit is ZAGROS van Sahim Omar Kalifa, die de Grand Prix won op Film Fest Gent 2017. ZAGROS vertelt het pijnlijke verhaal van Havin, die door een kleine Koerdische gemeenschap wordt beschuldigd van overspel en wegvlucht naar België. Haar man, schapenhoeder Zagros, gaat haar achterna, maar naarmate de film vordert, stelt hij de trouw van zijn vrouw in vraag. Wat is waar en wat niet? De twijfel die de hele film beïnvloedt en uiteindelijk de kijker, is de sterkte van ZAGROS. Een vreemde eend in de bijt die dingt naar de prijs voor Beste Film in de nationale competitie is PATSER, waarmee het nieuwe festival meteen aantoont zich niet enkel te richten op typische festivalfilms. 

 

BRIFF zet zich naast hun filmprogrammatie ook in om jongeren te betrekken bij het filmfestivalgebeuren. Het festival organiseert verschillende workshops: de workshop webreporten (vanaf 12 jaar), een ‘dubbing atelier’, waarbij ze leren een personage te interpreteren, en een workshop filmrecensies schrijven (vanaf 15 jaar).

 

Locaties: BOZAR, Palace, Flagey, UGC De Brouckère, GALERIES & Vendôme. 

 

Info & tickets

Geschreven door LEEN REYNAERTS
 
onomatopee