Eerste editie CineFrAntwerpen

De laatste jaren is de Franse film in een verdomhoekje terechtgekomen. Initiatieven zoals De week van de Franse Film proberen hier een mouw aan te passen. En nu zaterdag 24 maart vindt in Antwerpen een eerste Dag van de Franstalige Cinema plaats. Het evenement werd CineFrAntwerpen gedoopt, en komt er dankzij de Franse ambassade in België.

Toch is de tanende populariteit van de Franse film niet de hoofdreden voor het op poten zetten van het evenement.  Hughes Denisot, attaché voor taalkundige samenwerking van de ambassade vertelt: "CineFrAntwerpen kadert voornamelijk in de jaarlijkse, wereldwijde Week van de francofonie, waarbij we vooral de culturele aspecten benadrukken. De Franse taal strekt zich tot ver buiten de grenzen van Frankrijk, en het aanbod films is dan ook zeer divers. Dat zetten we in de kijker."

Er wordt ook samengewerkt met de ambassades van Marokko, Zwitserland en Senegal, en met de Federatie Wallonië-Brussel en de Algemene delegatie van Québec, wat de diversiteit in het aanbod films alleen maar groter maakt.

Het cinefiele aanbod dat gepresenteerd wordt belooft een reis naar landen en streken waar het Frans de voertaal is en waar de liefde voor de cinema hoogtij viert. Alle films zijn voorzien van Nederlandse ondertitels. Het evenement vindt plaats in Cinema Zuid in Antwerpen.

Regisseurs Miel Van Hoogenbemt (FILS UNIQUE) en Patrice Leconte (VOIR LA MER) zullen aanwezig zijn op de eerste editie van CineFrAntwerpen. Aan het publiek wordt de mogelijkheid geboden in dialoog te gaan met de cineasten.

Er wordt gestart om 14h00 met LA PETITE CHAMBRE van Stephanie Chuat en Véronique Reymond en STARBUCK van Ken Scott. Om half 5 spelen LE JEU DE L'AMOUR van Driss Chouika en FILS UNIQUE van Miel Van Hoogenbemt. De laatste film start om 19h30: VOIR LA MER van Patrice Leconte.

Meer informatie vindt u op www.cinemazuid.be en op de Facebookpagina http://www.facebook.com/cinefrantwerpen.

Geschreven door NIELS LAVEREN