Eerste genomineerden World Soundtrack Awards bekend

Film Fest Gent kondigde vorige week de eerste ronde genomineerden aan voor de 17de editie van het feest van de filmmuziek, de World Soundtrack Awards. Dit jaar vinden we veel gelauwerde namen terug, waaronder verschillende Oscargenomineerden. Opvallend zijn de diversiteit in stijl en de brede klankwaaier.

Film Fest Gent heeft zijn genomineerden voor de sinds 2001 jaarlijkse World Soundtrack Awards bekendgemaakt in drie van de belangrijkste categorieën: Beste Film Componist, Beste TV Componist en Beste Originele Song geschreven voor een film. In de eerste categorie kozen de leden van de World Soundtrack Academy – bestaande uit film(muziek)professionals – voor de logische Oscargenomineerden, enkel Thomas Newman en zijn score voor het geflopte Passengers ontbreken. Winnaar op de Oscaruitreiking dit jaar, Justin Hurwitz, is de vanzelfsprekende favoriet met zijn aandoenlijke jazzcomposities voor het veelbesproken La La Land. In dezelfde categorie vergezelt hij zijn mede-Amerikanen Nicholas Britell en Dustin O’Halloran. Die eerste schreef de muziek voor het queerdrama Moonlight van Barry Jenkins, de eindwinnaar in een memorabele tweestrijd met La La Land voor het Oscarbeeldje voor Beste Film. De donkere en pijn evocerende soundtrack is een rauw experiment die de tragiek van de film perfect begeleidt. O’Halloran heeft zijn nominatie dan weer te danken aan zijn score vol sentiment voor het populaire Lion, over een Indiase jongen die zijn familie tracht terug te vinden. De nominaties worden vervolledigd door twee Europeanen, de Brit Mica Levi en de IJslander Jóhann Jóhannsson. Levi imponeerde bij zijn debuut met de macabere muziek voor Under the Skin en bleek zich dit jaar verder te ontpoppen als een sfeercomponist. Zijn scores voor Jackie en Marjorie Prime (nog geen Belgische release) tillen beide films naar een hoger niveau. Jóhannsson, die begin dit jaar nog jammerlijk gepasseerd werd door de Academy voor een Oscarnominatie omdat die vond dat een al bestaand Max Richternummer te prominent aanwezig was op de soundtrack van Arrival, was in 2015 al een van de genomineerden.

In de categorie Beste TV Componist, in het leven geroepen in 2016, selecteerde de academie bekende opkomende namen. Kyle Dixon en Michael Stein krijgen waardering voor hun keyboardmuziek in de Netflixhit Stranger Things. De Duitse Ramin Djawadi, bekend voor zijn verslavende Game of Thrones-thema’s, wordt dit jaar genomineerd voor zijn werk in een andere HBO-serie, Westworld, voor Prison Break: Resurrection en The Strain. Rupert Gregson-Williams, jongere broer van Harry (die de soundtrack schreef voor The Chronicles of Narnia, Man on Fire en Shrek), liet zich opmerken met The Crown. De Amerikaan Mac Quayle sluit het rijtje, dankzij zijn muziek voor de series Feud: Bette & Joan, Scream Queens en Mr. Robot.

Voor Beste Originele Song geschreven voor een film zijn vijf songs genomineerd die door heel wat filmfans meegezongen werden. De vijf genomineerden zijn: het onvermijdelijke ‘Can’t Stop the Feeling’ van Justin Timberlake (Trolls), het melancholische ‘City of Stars’ van Justin Hurwitz gebracht door Ryan Gosling in La La Land, de meezinger ‘How Far I’ll Go’ van Lin-Manuel Miranda uit de Disneyfilm Vaiana, het krachtige ‘Never Give Up’ van Sia (Lion) en het door Pharrell Williams gezongen en geschreven ‘Runnin’ (Hidden Figures).

Het is opmerkelijk hoe divers de stijlen zijn in de bovenstaande categorieën. Artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher laat dan ook weten dat hij erg tevreden is met de selectie: “De nominaties van dit jaar weerspiegelen hoe ongelooflijk breed de waaier van stijl en talent is van de hedendaagse scores voor films en series, met een geweldige reeks nieuwe en gevestigde componisten om de kunst en ambacht van film- en televisiemuziek te vieren.”

Op 18 oktober worden nog andere prijzen uitgereikt. Medio september maakt de organisatie de vijf kandidaten bekend voor Discovery van 2017, Beste Originele Score voor een Belgische productie en de compositiewedstrijd. Ook het publiek heeft een stem. Mensen kunnen tot 9 september via de website van de World Soundtrack Awards stemmen op hun favoriete filmscore van het jaar. De Lifetime Achievement Award wordt dit jaar uitgereikt aan David Shire, die samenwerkte met Francis Coppola (The Conversation), Alan J. Pakula (All the President’s Men), de betreurde George Romero (Monkey Shines) en David Fincher (Zodiac).

De ceremonie van de 17de World Soundtrack Awards is op 18 oktober. De volgend dag is er een heus Symphonic Jazz Concert om de invloed van jazz op de filmmuziek te vieren. Tickets zijn te verkrijgen op de officiële website.

Nominaties:

Beste Film Componist 
Nicholas Britell: Moonlight
Justin Hurwitz: La La Land
Jóhann Jóhannsson: Arrival
Mica Levi: Jackie, Marjorie Prime
Dustin O’Halloran: Lion (co-componist Hauschka), In the Shadow of Iris (co-componist Adam Wiltzie)

Beste TV Componist
Kyle Dixon & Michael Stein: Stranger Things
Ramin Djawadi: Westworld, Prison Break: Resurrection, The Strain
Rupert Gregson-Williams: The Crown
Dave Porter: Better Call Saul, The Blacklist, The Blacklist: Redemption
Mac Quayle: Feud: Bette & Joan, Mr. Robot, Scream Queens

Beste Originele Song geschreven voor een Film
‘Can’t Stop the Feeling’ van Trolls – muziek & lyrics door Justin Timberlake, Max Martin en Shellback, uitgevoerd door o.a. Justin Timberlake, Anna Kendrick, Gwen Stefani, James Corden en Zooey Deschanel
‘City of Stars’ van La La Land – muziek door Justin Hurwitz, lyrics door Benj Pasek en Justin Paul, uitgevoerd door Ryan Gosling en Emma Stone
‘How Far I’ll Go’ van Moana – muziek & lyrics door Lin-Manuel Miranda, uitgevoerd door Auli’i Cravalho
‘Never Give Up’ van Lion – muziek & lyrics door Sia Furler en Greg Kurstin, uitgevoerd door Sia
‘Runnin’ van Hidden Figures – muziek & lyrics door Pharrell Williams, uitgevoerd door Pharrell Williams

Beeld: Justin Hurwitz en Ryan Gosling op de set van 'La La Land'

Geschreven door SVEN HOLLEBEKE