Eerste prijzen in Venetië

De poëtische documentaire BEHEMOTH van de jonge Chinese filmer Zhao Liang en het Italiaanse filmgedicht L’ATTESA (foto) van Piero Messina, de voormalige regieassistent van Paolo Sorrentino, zijn bij de eerste laureaten die bekend zijn gemaakt op het 72ste filmfestival van Venetië. BEHEMOTH ontvangt de prijs SIGNIS voor “het op een poëtische manier belichten van de nefaste gevolgen van overindustrialisering op het leven van arme mensen in een provincie van China. De filmmaker werpt een moedige en lucide blik op eigentijdse thema’s zoals dat van gastarbeiders, het milieu en sociale arbeids- en levensomstandigheden”.

In BEHEMOTH observeert Zhao Liang de even gigantische als meedogenloze ontginning in Mongolië van ertsen en wat dat betekent voor het milieu en de mens. Dezelfde jury gaf een speciale vermelding voor L’ATTESA (‘Het Wachten’) van de Siciliaanse regisseur Piero Messina en motiveerde de beslissing aldus: “Het is opmerkelijk dat de filmregisseur in zijn eerste langspeelfilm al een zo sterke persoonlijke stempel drukt.

L’ATTESA vertaalt die menselijke ervaringen in een begrijpelijke iconische en spirituele taal en tovert het afwezig blijven van een geliefde, pijn en eenzaamheid in hoop.” In L’ATTESA staat het wachten van een wanhopige moeder en een Frans vakantielief op respectievelijk haar zoon en haar vriend in een grote afgelegen villa centraal. Zaterdag worden de prijzen van de grote jury bekendgemaakt.

Geschreven door FREDDY SARTOR