El Chico Que Miente wint Latijns-Amerikaans Filmfestival

EL CHICO QUE MIENTE (De jongen die liegt) (foto) van de in Venezuela werkende Peruviaanse cineaste Marité Ugas is door een jury uitgeroepen tot beste langspeelfilm van de 4de editie van het Latijns-Amerikaans Filmfestival dat nu al drie jaar in Antwerpen wordt georganiseerd.

“De prijs voor de beste film gaat naar een combinatie van een roadmovie/coming-of-agemovie. De sterke fotografie in een prachtig decor levert poëtische beelden op, soms op het randje van het magisch-realistische. De jonge acteurs spelen heel natuurlijk. In een aantal flashbacks komen we langzaam achter de tragische voorgeschiedenis van het hoofdpersonage, maar door de humor en door de manier waarop dat personage uitgewerkt is, wordt de film nooit sentimenteel.” Aldus het juryrapport.

De bekroning levert de cineaste behalve een geldprijs van 900 euro – ook de Prijs voor de beste korte film en beste documentaire kregen eenzelfde bedrag – ook een kunstwerk op, een beeldje “De stapper” van Frans Wuytack.

De film opende het festival waarop de cineast zelf aanwezig was. In een opgenomen filmpje sprak ze na de prijsuitreiking een mooi woordje van dank uit en noemde het festival “grensoverschrijdend”.

De prijs voor beste geluid ging naar PACHA van de Boliviaanse filmer Hector Ferreiro voor “de vakkundige en originele manier waarop met het geluid wordt omgegaan. Omgevingsgeluiden, de klank van de natuur en spraak vormen verschillende lagen en zijn zo ingezet dat de kijker de subjectieve klankervaring van het hoofdpersonage meebeleeft.” Aldus de jury.

De prijs voor beste fotografie was voor de genrefilm SAL van Diego Rougier, beste scenario was voor DIABLO van Nicanor Loreti (Argentinië), een film die volgens de jury “een heel bijzonder gebruik van tijd en ruimte maakt. De tijd van de handeling is precies dezelfde als de duur van de film, en alles speelt zich in één ruimte af. Neem daarbij de snelle, spitse dialogen en de soms absurde plotwendingen, die de kijker voortdurend verrassen.”

Organisator Andres Lübbert mocht eens te meer terugblikken op een zeer geslaagde editie.

Geschreven door FREDDY SARTOR
 
onomatopee