En Ville!: stadsfilms in Brussel

De stad in de film en film in de stad. Dat is waar festival En Ville!, van 2 tot 9 oktober bij Palace (Brussel), om draait. 19 uiteenlopende films tonen het steeds veranderende stadslandschap (in Brussel of elders) en het leven van haar bevolking. De gouden eeuw van de stadsfilm – denk aan Walter Ruttmans 'Berlin: Die Sinfonie der Großstadt' – is nog lang niet over.

De Brusselse Lucie Martin mag het festival openen met de avant-première van haar debuut DEMEURE. In deze documentaire dringt ze de privésfeer van het huis binnen; normaal achter slot en grendel, maar nu open voor de camera. Op vraag van Martin wordt de film voorafgegaan door VISIBLE CITIES, gefilmd in Californië, van Babette Mangolte. De voormalige director of photography van Chantal Akerman is voor Martin een grote inspiratiebron.

Met een bredere definitie van ‘stad’ past ook de animatiefilm THE TOWER (of WARDI) op 6 oktober perfect binnen het programma. De jonge Wardi groeit op in een Palestijns vluchtelingenkamp dat stilaan uitgegroeid is tot een heuse stad en uit plaatsgebrek bijbouwt in de hoogte. Regisseur Mats Grorud combineert stop-motion, echte beelden en digitaal getekende animaties om deze nieuwe grootstad tot leven te wekken.

Ook over kinderen maar niet zonder meer voor kinderen vertelt DERNIERS JOURS À SHIBATI (maandag 7 oktober). De Franse documentairemaker Hendrick Dusollier laat zich door een jongen rondleiden doorheen een van de sloppenwijken van de Chinese stad Chongqing. De wijk wordt binnen enkele maanden gesloopt en vervangen door hippe winkelcentra en appartementsgebouwen. Dusollier maakt een intrigerend portret van deze armoedige buurt en haar inwoners, die eerst argwanend staan tegenover het ‘voyeuristische’ gefilm, maar de regisseur stilaan meer en meer vertrouwen schenken.

Op donderdag zien we vijf kortfilms, waaronder het afstudeerwerk van Evelien De Graef (RITCS) HISTOIRE D’UN BOULEVARD, een sociaal portret over het (vaak zware) leven rond de Diksmuidelaan in Brussel-Noord, waar dagelijks tientallen zwartwerkers worden opgepikt. Eveneens een nieuwe kortfilm over (een woontoren in) Brussel, binnen datzelfde programma op donderdag, is PACIFIC van de Libanese Angie Obeid. De film kwam tot stand met het Erasmusprogramma Doc Nomads.

Eindigen doet En Ville! op woensdag met EX LIBRIS: THE NEW YORK PUBLIC LIBRARY, de nieuwste documentaire van de Amerikaan Frederick Wiseman. Zoals wel vaker verkent hij als een fly on the wall de Amerikaanse instellingen. Na de National Gallery, de middelbare school en het ziekenhuis, is nu de bibliotheek aan de beurt. Met deze drie uur durende film duikt hij in gangen, liften, leeszalen en vergaderruimtes. Of zoals Alain Resnais het zou zeggen: in het geheugen van New York.

En Ville! is een initiatief van Le P’tit Ciné – Regards sur les docs, dat vertoningen, cursussen en beursaanvragen in werking zet rond Brusselse documentaire cinema. De communicatie van de organisatie, die gesteund wordt door de Federatie Wallonië-Brussel en de Franstalige gemeenschap van Brussel, is Franstalig en Engelstalig. De films op het programma van En Ville! hebben dan ook geen Nederlandse ondertitels.

Meer info

Beeld: Pacific

Geschreven door HANNE SCHELSTRAETE