Enthoven als DUO-gast

Filmregisseur Geoffrey Enthoven is morgen, 17 april, te gast in de Cinematek voor een nieuwe DUO-avond. Hij presenteert er Michael Winterbottoms WONDERLAND (1999) en zijn eigenste LES ENFANTS DE L’AMOUR(2002). Enthoven, bij het grote publiek bekend als regisseur van de film Vidange Perdu (2006) en zijn prijswinnende titel Hasta la Vista (2011) verzorgt het tweedelig gastprogramma.

In LES ENFANTS DE L’AMOUR (foto), zijn eerste langspeelfilm, schetst Enthoven een beeld van een moeizame echtscheiding. Voor elke partij een turbulente periode, maar voor het kind in bijzonder. “Een kind zal zelden kunnen kiezen tussen vader of moeder, en is dus altijd het grootste slachtoffer van een scheiding.” Aldus Enthoven. In Film en Televisie kon deze film rekenen op laaiend enthousiasme. “Het is onvoorstelbaar op welke trefzekere manier Enthoven zo’n levensechte staalkaart presenteert van wat er zich tijdens een weekend zowel emotioneel als situationeel, allemaal kan afspelen. Mensen uit de welzijnssector aller landen verenig u en ga deze aandoenlijke prent zien!”.

Behalve het feit dat WONDERLAND de lievelingsfilm is van Enthoven, heeft deze ook een cruciale invloed gehad op LES ENFANTS DE L’AMOUR. Naast het realiteitsgevoel dat, voor hem, herkenbaar is in beide films, werd ook de idee om het scenario in dagen op te delen, geïntegreerd. Bovendien lokt het dezelfde reactie uit, volgens hem. ‘Ondanks de totaal verschillende verhalen hebben toeschouwers dezelfde emotionele reactie bij het zien van Les enfants de l’amour en bij Wonderland.’.

Op een DUO-avond wordt een centrale gast gevraagd een film uit het eigen oeuvre te koppelen aan een film die een sterke invloed uitoefent op zijn carrière. Tussen de twee voorstellingen is er de mogelijkheid om vragen te stellen. De voorstellingen vinden plaats in zaal Ledoux.

Meer informatie vind je op de website van Cinematek: http://www.cinematek.be/

Geschreven door PETER DE KLERCK