Festival du Film d'Amour in Mons - De liefde is in het land

In Mons kan je weer genieten van een top aan internationale cinema. DÉS VENTS CONTRAIRES (foto) opent de 28ste editie van het Festival International d’Amour(FIFA). De film van de Franse Jalil Lespert, over een man die zonder zijn vermiste vrouw tracht een nieuw leven op te bouwen, zal te zien zijn op het openingsgala 24 februari.

De Internationale competitiefilms dit jaar zijn onder meer Bedouin, een prent over een moeder die alles wil doen om haar zieke dochter te helpen, van de Russische regisseur Igor Voloshin. Het liefdesdrama Bonsai van de Chileense Christiane Jiménez, die de film zelf komt voorstellen, en de dramakomedie MAN WITHOUT A CELLPHONE van de Palestijn Sameh Zoabi, dat onder meer een Belgische productie is, zijn genomineerd.

De competitiefilms zijn niet de enige prijzen die uitgereikt worden, de carrière van een acteur of regisseur wordt ook dit jaar gehuldigd met de coup de coeurs. Films van de winnaars zullen getoond worden op het festival en de gelauwerde van 2012 zijn de Franse acteur, cineast en scenarist Patrick Chesnais, Franse acteur Sami Bouajila en de Bosnische filmmaker Danis Tanovic. De juryvoorzitter is ook niet de eerste de beste, de Tsjaadse cineast Mahamat Saleh Haroun zal mee beslissen over de films in competitie. De befaamde pionier zat al eerder in de jury van Cannes, een jaar nadat hij zelf de juryprijs won met zijn drama UN HOMME QUI CRIE.

Er staan ook een tal van indrukwekkende premières op het programma. IN THE LAND OF BLOOD AND HONEY, het regiedebuut van Angelina Jolie over de onmogelijke liefde tussen een moslimvrouw en een Servische nationalist tijdens de meedogenloze Bosnische burgeroorlog, is alvast een aanrader. Jolie debuteerde met een harde, rauwe prent. JANE EYRE, de verfilming van Brontës iconisch boek van Cary Fukunaga, zal voor de eerste keer in Wallonië vertoond worden. FIFA brengt traditioneel Europese cinema en heeft dit jaar vooral aandacht voor de Scandinavische cinema. Er worden maar liefst tien Scandinavische films getoond, blikvanger is de prent APLIFCKORNA die tijdens de Zweedse Guldbagge Awards de beste prijzen wegkaapte. Het debuut van Lisa Aschan is een liefdesverhaal over twee tienermeisjes die elkaar met psychisch en fysieke spelletjes uitdagen, het drama is genomineerd voor de nieuwe categorie beste Europese film op het festival

Naast de talrijke films in het Plaza Art, de Imagix Mons cinemas of het koninklijk theater, ontplooit het evenement nog allerlei andere activiteiten: workshops voor kinderen en ontmoetingen met regisseurs en acteurs. In de Cine-Village is er ook een tentoonstelling over de filmgeschiedenis en in de Lotto Mons Expo kan je op bepaalde avonden genieten van culturele activiteiten zoals Italiaanse proefavonden of Noord-Afrikaanse drumbeats. FIFA eindigt op 2 maart met het liefdesverhaal PERFECT SENSE van de Engelse cineast David Mackenzie.

Genoeg te doen en te bekijken op het 28ste Festival International du Film d’Amour. Er hangt duidelijk liefde in de lucht!

http://www.fifa-mons.be/

LAURA CAERS

Geschreven door