Filem'On Kinderfilmfestival (25 oktober - 4 november, Brussel)

De start van Filem'On morgen luidt een week vol kinderfilms in over heel Brussel. Het thema van deze elfde editie is wereld- en tijdreizen: "Stap mee in onze teletijdmachine, en reis naar een wereld van magische toverlantaarns, pratende dieren, virtuele nostalgie en veel meer ..."

De doelgroep voor de films is kinderen van 2 tot 16, maar uiteraard is iedereen welkom. Filem'On heeft heel wat te bieden, om te beginnen tal van avant-premières (TSCHIK, ZOMBILLÉNIUM e.a.), maar ook films voor nostalgici. CINEMATEK vertoont bijvoorbeeld DOORNROOSJE, THE NEVERENDING STORY en - helemaal in thema - BACK TO THE FUTURE. Nog een klassieker die zeker de moeite waard is om op het grote scherm te zien is Jaco Van Dormaels TOTO LE HÉROS, op 31 oktober om 16u bij CINEMATEK.

Er zijn te weinig sterke, eigenzinnige tekenfilms te zien in de Belgische zalen. Tijdens Filem'On komt daar verandering in. FOX AND THE WHALE, MISHKA en LA LICORNE, het zijn films van topklasse en dus zeker ook leuk voor volwassenen. Veel tekenfilms maken deel uit van kortfilmcompilaties met thema's als 'Puur natuur', 'Een reis rond de wereld' en 'Oh, oh... opgroeien'. Ook recente lange films (fictie en documentaire) zijn op het festival te zien, zoals UILENBAL, THE EAGLE HUNTRESS (bespreking) en LES ENFANTS DU HASARD.

Afbeeldingsresultaat voor uilenbal film UILENBAL

Kinderen en jongeren zijn graag actief bezig en daarop speelt Filem'On in met tal van workshops. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen bijvoorbeeld een fenakistoscoop leren maken (29 oktober om 10u30 bij Wiels, zonder inschrijving), tieners vanaf 12 jaar kunnen zich wagen aan een zelfgemaakte virtual reality-film (2 & 3 november op verschillende tijdstippen bij Cinéma Galeries, hier aanmelden) en als je tussen 10 en 16 bent, nodigt Filem'On je uit voor zijn tienerjury op 30 oktober (hier aanmelden). Klik hier voor tal van andere workshops.

Het festival eindigt op zaterdag 4 november met de uitreiking van de Bella Brussela-prijzen (Cinéma Galeries, 18u) voor verschillende categorieën zoals Mundi (wereldcinema), Teens, Kortfilm en Documentaire.

Voor het volledige programma per leeftijdscategorie zie filemon.be/festival.

(Beeld boven: MISHKA)

Geschreven door CHARLOTTE TIMMERMANS